2024-06-17
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平时食铁板烧多数都会去市区嘅日式餐厅,今次朋友就介绍位于沙田帝都酒店嘅日式铁板烧「樱田」,环境相对于平时市区嘅日式铁板烧店更加宽敞。熊本县A5和牛、澳洲龙虾御膳(二人前)日本水菜伴熊本蕃茄配柚子汁熊本蕃茄多汁又鲜甜,加埋柚子汁令到成个沙律更加开胃。牡丹虾刺身晶凝通透嘅牡丹虾,虾身弹牙又爽,味道仲好鲜甜㗎。铁板烧澳洲龙虾(500克)配黄金多士澳洲龙虾肉煎香再拆肉切粒,口感厚实又弹牙,可以配搭烘到金黄色嘅多士带返少少层次感出嚟。甘鲷立鳞烧配菠菜汁选用新鲜甘鲷,再运用常见嘅立鳞烧方式去烹调。面头竖起嘅鱼鳞带出爽脆嘅口感,而清新嘅菠菜汁可以中和油腻感。熊本县A5和牛厚烧产自日本熊本县嘅A5级和牛,外层香煎致焦香而内里又粉嫩,仲要超多肉汁啊。另外仲有阿苏高菜山椒鱼苗炒饭、炒野菜和味噌汤。最后当然唔少得甜品红豆汤团子,口感烟烟韧韧都好得意㗎。如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘多谢大家!!!你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯樱田日本餐厅 (沙田)沙田白鹤汀街8号帝都酒店3楼 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
熊本县A5和牛、澳洲龙虾御膳(二人前)
日本水菜伴熊本蕃茄配柚子汁
熊本蕃茄多汁又鲜甜,加埋柚子汁令到成个沙律更加开胃。
牡丹虾刺身
晶凝通透嘅牡丹虾,虾身弹牙又爽,味道仲好鲜甜㗎。
铁板烧澳洲龙虾(500克)配黄金多士
甘鲷立鳞烧配菠菜汁
熊本县A5和牛厚烧
你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
樱田日本餐厅 (沙田)
沙田白鹤汀街8号帝都酒店3楼