2025-05-28
上星期晚去咗沙田探朋友,到咗食飯時間,朋友帶我到她家附近酒店餐廳搵好嘢食,呢間「櫻田」日本餐廳位於帝都酒店3樓,佢哋好多套餐都做緊優惠。我哋揀咗宮崎A5和牛盛宴(二人前) (優惠價$2188)🥢 三色藜麥海老沙律配和風蕃茄汁鮮美嘅海老搭配咗軟糯嘅三色藜麥,再加埋新鮮翠綠嘅蔬菜,最後配埋酸甜嘅和式蕃茄汁,非常酸甜清爽。🥢 宮崎鳥肉素菜卷配匈牙利鴨肝醬在蔬菜卷上配上非常嫩滑的宮崎雞肉,繼而再鋪上一層極為滑溜的鴨肝醬和矜貴嘅魚子醬,口感層次極為豐富。🥢 牡丹蝦刺身呢隻牡丹蝦非常巨大兼彈牙,蝦身做咗刺身,肉質非常鮮甜,而蝦頭用嚟酥炸,非常酥脆,絕對適合佐酒。🥢 乳龍蝦天婦羅師傅炸到龍蝦外層金黃酥脆,而裡面嘅龍蝦肉仍然保持到鮮嫰多汁,口感極為彈牙,再配合埋師傳特製嘅蝦膏醬汁,更增添咗龍蝦嘅鮮甜。🥢 甘鯛立鱗燒配柚子豆腐湯甘鯛嘅魚鱗經高溫油炸後竪起,入口時酥香清脆,而魚肉嘅肉質夠晒細嫩,再配埋羊肚菌和師傅特製嘅柚子豆腐湯,更顯層次感。🥢 宮崎A5和牛厚燒師傅製作呢個和牛厚燒時,贈送埋一場好精彩嘅火焰show俾食客睇,睇到每個客人都嘩嘩聲兼📱影個不停。宮崎A5和牛肉質非常細膩柔軟、入口即化,油脂豐富
我哋揀咗宮崎A5和牛盛宴(二人前)
(優惠價$2188)
🥢 三色藜麥海老沙律配和風蕃茄汁
🥢 宮崎鳥肉素菜卷配匈牙利鴨肝醬
🥢 牡丹蝦刺身
🥢 乳龍蝦天婦羅
🥢 甘鯛立鱗燒配柚子豆腐湯
🥢 宮崎A5和牛厚燒
師傅製作呢個和牛厚燒時,贈送埋一場好精彩嘅火焰show俾食客睇,睇到每個客人都嘩嘩聲兼📱影個不停。宮崎A5和牛肉質非常細膩柔軟、入口即化,油脂豐富兼濃郁,再配埋脆炸蒜片嚟食,更顯香濃。
🥢 生椒魚苗山葵炒飯
炒飯本身顆粒分明,入口鮮香,配合埋生椒、魚苗和山葵嘅香味,口感更為豐富,味道極濃郁。
🥢 炒野菜
簡單的鹽和黑胡椒調味已經能突出野菜本身嘅鮮甜爽脆。
🥢 雪葩
原個蘋果雪葩和蜜桃雪葩,份量一啲都唔少,非常清甜解膩。