2015-04-07 1697 浏览
去完科学馆已经晚上8点!肥髀见到呢间食店,佢其实唔知食乜,只系见到个名有牛字,我又无乜所谓,上到去见门口有客人坐住等,但我哋又可以即刻入座(可能佢哋人数多喇)坐近窗一个二人座位,好近取食物处,红黑配搭,桌椅都几迫,因只有一个半小时,即刻拣款蕃茄汤底,汤底唔同参考图片有蕃茄肉,唔似新鲜蕃茄汤,似系罐头蕃茄汤!不过味道都唔错!酸酸地配牛肉无咁腻!店员再问我要边款牛肉放题!我怕烦叫店员介绍,佢话澳洲牛肉放题质素好价钱又合理(大人$208、小童$88),咁都唔念信佢!最好笑佢见肥髀,问我门口有无度高,知道无之后要肥髀企起身比佢睇,应该系跟高度决定可唔可以用小童价钱,汤底到了,我哋就出去攞蔬菜丸类,蔬菜种类都几多,质素都唔错!尤其喜欢有芽菜!配蕃茄汤底好味!牛肉虽然话任食,其实两碟牛肉,一碟猪肉一定要食晒,店员先会再上,唔可以一次过上好多碟,避免浪费!牛肉真唔错,够薄,渌好口感几滑,肥瘦部分分布唔错,我哋总共食咗6碟!猪肉有两款,薄猪肉片比较爽口,烟肉肥美,不过我哋只食了一碟,都系食牛抵啲!个半钟其实都唔可以食太多,我哋牛肉蔬菜相间咁食,肥髀食啲乌冬已经差不多够钟,仲有15分钟剩,店员会攞单比我
去完科学馆已经晚上8点!
蕃茄汤底
蔬菜
蔬菜好多款!
蔬菜打底
谷饲牛肉+猪肉片
牛肉满晒
个半钟其实都唔可以食太多,我哋牛肉蔬菜相间咁食,肥髀食啲乌冬已经差不多够钟,仲有15分钟剩,店员会攞单比我埋单兼提醒我时间!
雪榚
我同肥髀即刻去𢳂雪榚,名牌子雪榚,仲要有四款,四款我哋试晒,自己最喜欢朱古力,仲夹杂朱古力碎在内!不过呢只牌子比较甜!
饮品任饮
饮品我哋试了四款,肥髀饮了芒果汁,道地柠檬绿茶(试了一啖味道好怪),我饮道地黑糖姜茶,味道都好怪,唔夹,无饮晒已经叫乌龙茶,乌龙茶无糖,味道易入口!
地方唔算干净,我坐底对膝盖会顶到桌脚,有著紧身裤膝盖位置油腻腻,原来系啲汤汁渗到,我用湿纸巾一抹全部都系污渍!
蔬菜区都干净,但雪榚区就差啲!连个雪榚牌都睇唔清!
店员除招呼我哋入座嘅女店员系积极自发又健谈,其他店员虽然勤快,但都只系叫乜做乜,有个阿姐唔知点解,上牛肉一定要叠住「品」字咁放碟,咁碟底始终唔知干唔干净,我又执好个位,一定够位放,旁边二人枱个女枱客都系唔钟意那位女店员咁做!临走都有同积极女店员倾偈,佢好熟公司嘅牛肉,仲叫我下次再光临试下其他款牛肉(系好亲切𠮶只,唔hard sell)
2015-04-05
谷饲牛肉+猪肉片