呢间小店唔太起眼,只有8个座位,而且个店名又似香港人名。如果唔系喺附近做嘢嘅朋友极力推介,我应该唔会入去试。第一次去到,我请店员推介,当日气温34度,店员推介我食肉丸烤腩肉捞檬。肉丸同烤腩肉都系浸喺暖嘅捞檬汁入面,但食落口竟然仲脆㗎!肉丸系免治肉丸,好好味,烤腩肉好香口,唔油腻,正!😋 个捞檬有好多蔬菜丝丶薄荷叶丶九层塔丶花生丶炸蒜片,食落好清新又有层次,呢度嘅檬粉比一般幼,整体味道同我之前喺河内出差嘅味道一样!店员问我啱唔啱食,我话好好食同埋同我喺河内食嘅味道一样,店员话佢哋都系河内人,用番河内嘅煮法。唔怪之得个味咁亲切啦!由于𠮶日好热,店员见我成身汗,就推介我饮咸柠檬梳打,果然好解渴👍🏻店员叫我下次试吓汤檬。不过因为我太钟意个肉丸烤腩肉捞檬,所以第二次去都系叫番一样嘅嘢。第三次去喺下午茶时段,下午茶餐无肉丸烤腩肉捞檬。我问店员有冇其他推介,佢话炒猪肉汤檬好食。讲真卖相麻麻,但原来好好味,猪肉炒得好香,个汤超香甜,幼檬热食原来仲正🤤 我食食吓不知不觉饮咗好多汤,出奇地之后完全无觉得口渴。呢次我饮咗香茅青柠梳打,劲足料,好饮!见到隔离枱个越南女仔叫咗杯smoothie,好似好正,等我下

肉丸烤腩肉捞檬

炒猪肉汤檬

见到隔离枱个越南女仔叫咗杯smoothie,好似好正,等我下次又试吓先!
2021-10-16
其他