2015-04-12 1913 浏览
朋友介绍长沙湾新开咗间沾面嘅舖,相约朋友试下呢间,夜晚八点半左右去到时大约5-6人排紧队,朋友又未到,于是玩住手机慢慢等,排咗一阵店员出来问每位食客几多位,及派张单加支笔先写单,等埋朋友差唔多九点先入去,几乎做咗当日最后嘅食客喇,其实张单选择不多,三款面我同朋友都选咗最基本嘅虾汁酱油沾面。内部环境其实一眼睇晒,坐位大约十二个左右,三位师父就为食客煮面等事宜,外面就一位店员负责客人其他需要,我地落完单就再等,师父都会用个磅去磅下啲未煮嘅面,等咗大约十分钟,就送上热腾腾嘅沾面,有碗面、汤、同紫菜及脆嘅粒粒,汤里有叉烧同半熟蛋,先将一注面夹入浓汤里浸一下,浓汤里有樱花虾,虾肉,笋条等等,沾上浓浓的汤就品尝一下面,咸味刚刚好,再食半熟蛋味道也不俗,美中不足是汤汁偏油,咬一口叉烧肥瘦适中,而且软靭也刚好,肉味浓,个人觉得整个面最好味就系依个叉烧,枱上有拌面食嘅三种调味,分别有七味粉、芥辣柠檬汁、樱花虾醋,分别都试来拌面一起食下,个人觉得七味粉普通,芥辣柠檬汁有惊喜,樱花虾醋也不错的可能觉得汤味已经够浓,最后都系沾完浓汤就食,食完晒面可以要求加汤落浓汤中开稀饮埋啲汤,喝了几口感觉还是有点油腻,最后
门口位

菜单

厨房

秤面

虾汁酱油沾面

就送上热腾腾嘅沾面,有碗面、汤、同紫菜及脆嘅粒粒,
沾面的汤

汤里有叉烧同半熟蛋,
沾面

紫菜同脆粒

日式叉烧

七味粉、芥辣柠檬汁、樱花虾醋

可能觉得汤味已经够浓,最后都系沾完浓汤就食,食完晒面可以要求加汤落浓汤中开稀饮埋啲汤,喝了几口感觉还是有点油腻,最后选择放弃。
总括嚟讲,汤味浓,面也好食,叉烧一流,坐位比较狭窄,基本面餐份量较少,要食得饱建议加面底及其他配菜。
2015-04-10
虾汁酱油沾面