2023-02-24
海之恋虽然近排开咗好多餐厅,但想食法国菜,拣了性价比超高嘅Odelice 。餐厅装修充满法国街头色彩,环境十分舒适。法国生牛肉他他 据我所知系用上手切金发阿基塔牛脊肉,用料上乘,牛肉味浓郁,生食都唔怕。把牛肉搽上香脆嘅蒜蓉包上一齐食,真系食唔停口。香煎三文鱼三文鱼煎得熟成度适中,肉质鲜嫩,外皮够脆,跟日晒蕃茄酱汁十分匹配。附碟还有牛油味浓郁嘅薯蓉,值得一赞。脆皮烧猪腩猪腩肉肥瘦度适中, 肉和脂肪分层平均,虽然厚切,但肉质够腍。除此之外,猪皮烧得超松脆,食落口卜卜声。点上西梅酱汁,味道丰富。配菜还有羽衣甘蓝、玉米糊,相信能中和猪腩肉嘅邪恶。 火焰橙酒可丽饼服务员先将橙酒倒落可丽饼上面,然后点火,可以话色香味俱全。加埋个云呢拿雪糕一齐食,呢个甜品真系必食。呢间餐厅嘅饮品都相当突出,值得一试:Tropical Passion 成份有热情果,芒果和罗勒Rosemary Grapefruit G&I 成份有毡酒,西柚香甜酒,迷迭香糖浆,青柠。
法国生牛肉他他
香煎三文鱼
脆皮烧猪腩
火焰橙酒可丽饼
呢间餐厅嘅饮品都相当突出,值得一试:
Tropical Passion
成份有热情果,芒果和罗勒
Rosemary Grapefruit G&I
成份有毡酒,西柚香甜酒,迷迭香糖浆,青柠。