2022-09-10 224 浏览
食泰野唔洗出九龙城啦估唔到系马鞍山都揾到惊喜泰菜新泰东南亚餐厅成个环境都好泰国 feel, 台与台之间都好有空间感, 同场有成家人庆生都唔觉好嘈侍应安排左我地住卡位, 有D泰式咕𠱸, 泰国感大增! 虽然得两个人, 但由于样样都想试... 所以都叫左唔少野 🤣🤣前菜的香芒软壳蟹米子卷,芒果冻,软壳蟹系即炸的热, 加埋D菜同埋佢个泰式汁,好fresh好好味!!另外仲有蒜香鸡翼,D蒜都系即炸,分量劲多,CUM住哂D鸡翼,好食之余仲十分足料。主食方面,去泰国餐厅一定必试冬阴公,instead of 冬阴公汤(因为想食多D),我地叫左个冬阴公汤海鲜金边粉,我一向都大分喜欢冬阴公,酸酸辣辣加埋香茅味,令人食指大动,呢个阴公汤入面的金边粉,硬度适中,食完一啖又一啖。重头戏系南瓜海鲜焗饭,卖相都唔洗我多讲,一放落台就闻到好香好Cheesy,一放入口,浓浓椰香味,十分满足。炒菜呢,佢嘅油分同咸度十分适中,马拉盏同菜味并存。甜品方面我地叫左个椰子 pancake,佢唔系平时的pancake,系似椰肉mix左D年糕咁,有特别的弹牙感Overall 新泰东南亚餐厅 系值得试的!
食泰野唔洗出九龙城啦

估唔到系马鞍山都揾到惊喜泰菜

侍应安排左我地住卡位, 有D泰式咕𠱸, 泰国感大增!

Overall 新泰东南亚餐厅 系值得试的!