2015-06-24
有少部份泰国基因嘅我,上星期先自己挑战整泰式凤爪,今日就同班嗜辣既朋友黎挑战泰国菜,发掘泰国之乐园,为之后既泰国trip打打底。柚子虾沙律依家天气好热,开胃菜最啱食啲有凉又好味嘅沙律。柚子虾沙律都算系泰国菜必叫,因为呢款菜集齐咸(鱼露)、酸(青柠)、甜(柚子)、辣(辣椒)既味道,最钟意𠮶啲炸香咗嘅干葱同埋蒜头碎,柚子超甜多汁。椰汁鸡汤同冬阴公嘅材料基本上系一样,入口舒服,因为微辣,而且充满椰奶同南姜嘅香味。生腌奄仔蟹 (必试招牌菜!!!)生蟹除左酱油蟹真系无试过,今次泰式真系第一次,奄仔蟹蟹膏鲜黄色好多好肥美甘甜,而且蟹肉鲜甜嫩滑,可以直接吸入喉咙,大量蒜片、辣椒同蒜蓉可以提升其鲜度。泰式海南鸡上桌一见系超黄既黄油鸡,外皮具光泽,鸡肉超滑及非常够味,加埋佢个泰式辣酱及姜蓉真系无得顶!辣爆海旋风呢个辣椒酱系餐厅秘制,我地order左特辣,一捞见到红油满布同粒粒既辣椒籽,真系睇见到兴奋。东风螺索晒辣椒汁,肉质爽滑,超正!南瓜海上鲜原个鲜南瓜整,海上鲜有大头虾、鱿鱼同鱼柳等,呢个系较杰身d有加蛋既红咖喱,入口比较带甜,同海上鲜相衬,岩怕辣d既朋友,而且送饭一流啦!鱼生拼盘各款刺身都可以配豉油
柚子虾沙律
椰汁鸡汤 同冬阴公嘅材料基本上系一样,入口舒服,因为微辣,而且充满椰奶同南姜嘅香味。
生腌奄仔蟹 (必试招牌菜!!!) 生蟹除左酱油蟹真系无试过,今次泰式真系第一次,奄仔蟹蟹膏鲜黄色好多好肥美甘甜,而且蟹肉鲜甜嫩滑,可以直接吸入喉咙,大量蒜片、辣椒同蒜蓉可以提升其鲜度。
泰式海南鸡 上桌一见系超黄既黄油鸡,外皮具光泽,鸡肉超滑及非常够味,加埋佢个泰式辣酱及姜蓉真系无得顶!
辣爆海旋风 呢个辣椒酱系餐厅秘制,我地order左特辣,一捞见到红油满布同粒粒既辣椒籽,真系睇见到兴奋。东风螺索晒辣椒汁,肉质爽滑,超正!
南瓜海上鲜 原个鲜南瓜整,海上鲜有大头虾、鱿鱼同鱼柳等,呢个系较杰身d有加蛋既红咖喱,入口比较带甜,同海上鲜相衬,岩怕辣d既朋友,而且送饭一流啦!
鱼生拼盘 各款 刺身都可以配豉油或者泰式海鲜酸辣汁
我既首选系蛏子,超爽口甜美;生虾排第二,肉质鲜爽,点辣汁加埋辣椒蒜,让条脷刺激一番,正;带子厚身肥美;象拔绑则普通。
虾酱炒饭 个蛋网做得好靓,黄金甲咁包住d炒饭,唯一一度唔系辣既菜,非常惹味开胃,食落淡淡既虾酱味,愈食愈出。
绵绵冰 天气真系好热,食完啲泰国菜个口真系有啲辣,所以叫咗啲 甜品来试吓解下暑。西瓜可以话系夏日必备,而且宜家当造。
真系估唔到一间泰国餐厅可以做出咁好味嘅绵绵冰,每个都原个西瓜上架,分别有四种口味:豆腐、益力多、榴连、芒果!
份量好大,豆腐味既绵绵冰超浓,好似食紧豆腐咁啦,而且绵绵冰真绵真滑,无硬块或杂质,真系好好味,完全喜出望外!
死啦,次次食完泰国野都思乡,暑假又去泰国一转?