2024-10-03
#mochicouple_hk湾仔揾食团邻近湾仔站🚇嘅泰式餐厅🇹🇭,餐厅连地下有3层,餐厅环境都冲满泰式风格。坐位阔落,无论少至1-2,多人到一围圆枱都有位,而且环境干净,员工服务态度好好,不时同我哋加水,主食差唔多食完又会问甜品系咪可以上👍🏼👍🏼1️⃣ 飞天通菜($98)都几大碟, 好足镬气😎以简单的调味料如蒜蓉、鱼露和辣椒来烹调😊 通菜嘅口感好爽口而且鲜嫩,唔会炒得过熟,加埋调咗味嘅汁一齐炒,带有微微的辛辣和咸味,又唔会好油😛 好味指数:🍡🍡🍡🍡2️⃣ 烧猪颈肉($98)一碟有好多件猪颈肉,外皮加咗香茅丝一齐烧,色泽金黄、外皮酥脆香口😋 而内里肉质鲜嫩多汁🤩 经过烧完嘅猪颈肉,充满油香,每一啖都可以食到肉的香气和微微的烟熏味,搭配特制的酱料,少少酸,好有层次💓好味指数:🍡🍡🍡🍡3️⃣泰式虾炒金边粉($118)🤍 卖相超级靓,用鸡蛋整成一个网,包住金边粉😍金边粉炒得啱啱好,口感滑顺,有啲弹牙。加上吸收了浓郁的调味料,酸酸地少少辣,好过瘾😚有3只大虾,好弹牙爽口,而且份量都几多😆好味指数:🍡🍡🍡🍡🍡4️⃣芒果雪糕配糯米饭($68)🤍上枱用椰青装住,好可爱😇香甜的芒果雪糕滑顺细腻,好有芒果味,似系自家
1️⃣ 飞天通菜($98)
好味指数:🍡🍡🍡🍡
2️⃣ 烧猪颈肉($98)
好味指数:🍡🍡🍡🍡
3️⃣泰式虾炒金边粉($118)🤍
卖相超级靓,用鸡蛋整成一个网,包住金边粉😍
好味指数:🍡🍡🍡🍡🍡
4️⃣芒果雪糕配糯米饭($68)🤍
上枱用椰青装住,好可爱😇香甜的芒果雪糕滑顺细腻,好有芒果味,似系自家用芒果汁整成。糯米香甜软糯,而且仲要热热地,加埋雪糕一齐食,我好似冰火交融咁😍 配上带一点点咸味的香浓椰浆同香甜嘅芒果粒,值得一试!
好味指数:🍡🍡🍡🍡🍡