2024-05-27
约左个好耐冇见既朋友食饭, 佢系观塘返工,观塘就最多一D隐世既美食, 我唔系地胆, 都系朋友介绍返好佢话lunch食过一间叫add some thai的新派泰菜好正, 佢都想试下佢既dinner,所以我地果晚就自己add some thai!佢系位于好多美食既骆驼漆, 入面既环境几大, 而且有条流水系餐厅, 感觉几CHILL, 几岩食饭同倾计2人套餐-$388我地见到2人餐有汤, 前菜, 小食, 主菜, 甜品都唔洗$400, 所以我地就秒速决定点D个海虾杂锦海鲜冬荫功汤这汤底鲜甜浓郁,虾肉肥美入味,配合冬荫功的香气,是款滋补又可口的海鲜汤品, 而且仲有好多料, 例如虾, 蚬, 墨鱼仔等等, 每一啖都系诚意满满招牌手打虾饼这款招牌手打虾饼色泽金黄,虾香四溢。外层酥脆,内馅肉质饱满鲜嫩,层次丰富,虾肉弹牙,可谓精髓尽显香烧沙嗲羊肉串这款香烧沙嗲羊肉串料理得当,肉质软嫩入味,唔会好劲既羊苏味, 沙嗲酱料滋味浓郁,酸甜适中,与羊肉融合得天衣无缝。肉串色泽诱人,烤香四溢,令人食指大动香烧沙嗲鸡肉串(2串)-$45;香烧沙嗲牛柳粒串(2串)-$58因为朋友话add some thai既串烧好味,
观塘就最多一D隐世既美食, 我唔系地胆, 都系朋友介绍返好
所以我地果晚就自己add some thai!
2人套餐-$388
海虾杂锦海鲜冬荫功汤
招牌手打虾饼
香烧沙嗲羊肉串
因为朋友话add some thai既串烧好味, 但餐只有跟少少, 为左试其他, 所以我地叫埋鸡同牛, 鸡肉肉质鲜嫩多汁, 烧得好香口;而牛肉质地鲜嫩, 冇松肉粉味但易咬
泰式炭烧猪颈肉炒金边粉
这道泰式炭烧猪颈肉炒金边粉可谓集美味于一身, 猪颈肉肉质鲜嫩多汁,炭烧烹调流出的肉汁与泰式调味料完美结合,酸甜微辣,入口温润可口。金边粉Q弹爽口,与肉类配搭后口感丰富多层次
马拉盏通菜
通菜鲜嫩爽口,与马拉盏酱汁融合得恰到好处, 酱料微辣,醇厚浓郁,为通菜增添了层次感, 整体口感清新爽脆,清爽宜人
招牌椰汁千层糕
这款椰汁千层糕香甜可口,堪称经典, 糕体层次分明,入口绵密Q弹,与香浓的椰汁融合无间, 蒸制恰到好处,每一层都滑顺细致,饱含浓郁的椰香, 这道甜点清新爽口,不腻不腻
生姜红枣茶-+$15
这款生姜红枣茶香气馥郁,口感温润醇厚, 生姜的辛香与红枣的甜润完美融合,带来温和的暖意, 茶汤清澈透亮,饮后回甘持久,叫人回味无穷
白桃益力多沙冰-+$25
沙冰质地细致,融化时慢慢流淌,与益力多的营养成分完美结合,白桃香气扑鼻而来,甜中带酸,令人意犹未尽
总结, add some thai既食物好唔错, 而且都几有创意, 服务又好, 唔怪得朋友话食完LUNCH想试下DINNER la