2018-04-24
我最钟意食嘅其中一种菜式就系泰国菜,原来葵芳呢度都有泰国菜食,就系信芳街呢头,之前都有同朋友食是过鱼蛋粉。一嚟到呢度觉得好奇怪,原来呢度有分车仔面同埋泰国菜,两间店舖都系属于佢哋,门里里面嘅摆设放有泰国特色嘅装饰,从相片得知,原来呢度系由一对泰国夫妇主理。先叫咗我最爱吃嘅生虾,海南鸡饭同猪颈肉,另外呢度仲有泰式蚝仔煎蛋同埋 姜葱海鲜蟹肉炒粉丝,我朋友口渴都叫咗个椰青饮。先黎个椰青,好鲜甜!佢唔算好大但系椰汁就好多。最后忍唔住拎埋佢啲椰肉出嚟食,好硬身同爽口呢。佢嘅生虾摆喺冰上面,不过唔知系唔系熟冰,一开始有少少担心佢唔够卫生,六只虾都好大只,而且啲虾肉好厚,上面放咗蒜头粒同埋辣椒粒粒,强烈的味道,可以辟走虾本身嘅腥味。我最欣赏嘅系海南鸡饭,呢度系价钱合宜,只系50几蚊,但系就可以食咗一个高质素嘅海南鸡饭,海南鸡饭用嘅系油饭,唔似出边嘅茶餐厅转油饭要加钱!而且佢配埋冬瓜汤,可以解除口里便嘅油腻感。饭粒分明,而且鸡件白滑,非常好吃。仲有个猪颈肉都几吸引,明显睇得出佢花过心思,咁多块猪颈肉都切成花纹形。配上特别嘅酱汁,甜甜的又能带出猪颈肉本来的味道。最后原来仲有椰汁糕送,糕点食得出有椰肉在肉
先叫咗我最爱吃嘅生虾,海南鸡饭同猪颈肉,另外呢度仲有泰式蚝仔煎蛋 同埋 姜葱海鲜蟹肉炒粉丝, 我朋友口渴都叫咗个椰青饮。
最后原来仲有椰汁糕送,糕点食得出有椰肉在肉,仲有啫喱做底,晶莹剔透,清清地,几唔错。
结帐每人约$200,价钱合理。