2018-10-27 367 浏览
寻日有一位识咗成廿年嘅朋友约我食饭,我哋去咗呢间泰国🇹🇭台湾🇹🇼菜度食。之前已经食过一次台式同泰式菜,今次再去试一啲纯泰式比较传统嘅菜式,包括有泰式生虾🦐、海南鸡饭🐥、黄咖哩软壳蟹🦀、虾酱通菜🥙、蒜蓉包🥖同埋芒果糯米饭🍚。今次冇叫到台式,系叫叫吓唔记得咋!🖍️入到正题啦,开始讲嘢食喇!首先讲下泰式生虾🦐。啲虾🦐🦐好新鲜,卖相都唔错上面。上面有蒜片同埋红辣椒🌶️,红辣椒🌶️呢我就无食,因为我唔系好食辣,本身个酱汁都已经系够辣了,个汁好惹味,又唔算劲辣,我都食得入口。跟住黄咖哩软壳蟹🦀🦀佢同我上次食嘅黄咖哩蟹🦀有好大分别,啖啖肉,咖哩偏甜,对于钟意食甜嘢嘅我觉得好滋味。虾酱通菜🥙就so far so good啦,冇特别嘅咩comment。蒜蓉包🥖就冇上次咁好喇,唔够热同埋㶶咗啲。海南鸡饭🐥呢啲饭质比较干身,鸡亦都系比较偏干,个人嘅喜好系比较喜欢食多油嘅,所以呢个我唔会畀佢满分,但有啲人钟意食干身嘅,佢就算好唔错喇!最后系芒果糯米饭🍚芒果好甜无根,糯米饭好绵,分量作为甜品刚好,两个人食,唔会觉得顶住或好滞,食饱晒都仲食得落,好好味!我哋仲叫咗一支象啤🍻添好抵饮呀,16蚊💰一支咋!我哋一支两份sha

🖍️入到正题啦,开始讲嘢食喇!首先讲下泰式生虾🦐。
泰式生虾

跟住黄咖哩软壳蟹🦀🦀
黄咖哩软壳蟹

虾酱通菜

蒜蓉包🥖就冇上次咁好喇
,唔够热同埋㶶咗啲。
蒜蓉包

海南鸡饭🐥呢
招牌海南鸡饭

最后系芒果糯米饭🍚
芒果糯米饭

我哋仲叫咗一支象啤🍻添
泰国象啤

好抵饮呀,16蚊💰一支咋!我哋一支两份share,本身我唔系咁钟意饮酒但系系咁以饮少少啦,高兴嘛

今次去比上次人多,都full咗大半场,全部卡位都爆满,卡位坐得舒服
,我都磨烂席到差唔多11点🕚,人哋收工先走,老朋友聚旧,仲要佢记得我就生日🎂,
大🈵足。
2018-10-26