2019-02-07
为延续我地之前嘅曼谷@丧笑之旅,适逢大家都好爱泰菜,所以8月份嘅好友们生日…我地决定要继续食泰菜庆祝一番!🍾一开始头盘就紧系泰式小食拼盘啦,泰式沙律,鸡翼,春卷,虾饼,鱼饼,样样都好好味吖!跟著紧系饮番个靓汤先啦,泰式冬荫公🍜就唔少得啦,酸酸地辣辣地…正㖞!开左我地个胃,而家到主菜!?未住,仲有一定要食嘅香香脆脆🍞蒜蓉包呢~ 不得了…一叫就叫左两客来食,还有必食嘅生虾刺身啊!主食就有…黄咖哩炒蟹🦀,泰式炒芥兰🥦,泰式炒粉丝,辣肉碎包菜。而个黄咖哩炒蟹个汁真系好好味,搅到我地要叫第3客蒜蓉包🍞来拌食埋佢。一啲都唔想浪费啲美食。饭后餐厅送嘅甜品椰汁糕就普普通通啦,无咩惊喜。最后,我准备左(外带食物)甜品比大家,就系泰国冷冻榴梿雪条🍦,食榴梿嘅朋友都一致好评,因为佢地话好creamy好浓郁。但好可惜我系唔喜爱食榴梿,所以无办法明白佢地。而泰国7-11芝士飞碟只系大家嘅手信。