2024-09-15
今日系炮台山附近做完野超级肚饿,即刻问住附近嘅朋友有无好介绍。朋友就带左我黎食我地最爱嘅日本野。其实我之前都去过佢铜锣湾嘅分店,即刻有信心嘅保证。一入门口就好有feel,好似去左日本咁。识拣就梗系坐bar枱睇师傅表演。第一眼望餐牌,就俾呢个究极丼深深吸引住。每样鱼生都系肉眼可见嘅新鲜,每啖都系肥美、甘甜,加埋特制嘅酱汁,更加提升多一个层次。朋友叫左呢个滑蛋吉列日本黑豚包饭。吉利猪扒炸得岩岩好保留到肉汁,面层非常香脆,而底层吸收左酱汁,一啖有多重口感,性价比好高。朋友强烈推介一定要试呢个明太子芝士玉子烧。滑溜嘅玉子烧加埋拉丝芝士,呢个组合本身已经无得输,加埋明太子嘅香,一啖一啖眨下眼就清左碟。见到呢个麻婆咖哩芝士薄饼,好奇嘅我立刻叫左个黎试试。侍应话系即叫即焗,热辣辣嘅芝士配埋有少少辣嘅麻婆咖喱,新奇得黎又几夹。完美嘅一餐永远需要甜品作为结尾。脆卜卜嘅焦糖加上香滑嘅芝士蛋糕,洗涤了整天工作的辛苦,换成满足甜美的一天。