2024-09-06
出开嚟旺角睇波鞋,咁就顺便食埋饭先走啦,去到近地铁站口附近,本来就想试下间茶记,不过见到呢间「牛丼家」,老友又话想试下,我食咩都无所谓,反正都喺一餐。上到上面一楼,有柜枱可以落单,但如果排得人多,可以不妨利用晌地下同一楼嘅自助贩卖机,呢度喺以快餐模式运作,落好单等嗌号码筹,再出去攞嘢食。一楼地方无咁大,而且,啲人都喺会贪就脚,攞完餐就喺返呢一层食,所以,比较多人。其实佢哋仲有上面二楼一层,不过,就要行楼梯上去,但地方就大好多,亦相对少客啲,感觉会坐得比较舒服。丼饭嘅选择,以大类就分为牛肉、汉堡扒、豚肉、鳗鱼、鸡肉,再细分就可以拣配温泉蛋、香葱、双重芝士、咖哩汁……等等,此外,仲有多款小食供应;另外,有加钱升级转套餐优惠,加$10就有青菜配饮品,加$15就有公鱼仔配饮品,而加$20就有炸鸡配饮品。晌柜枱落单期间,仲见佢旁边栋住个$100/4碗嘅优惠套票,不过,就只可选指定嘅两款丼饭。取餐处旁边有自助调味架,自由取用,再侧边放有餐具,亦喺要自己招呼自己。仲有,食完就记得帮帮手,自动捧番啲餐具、托盘出去「返却口」。牛魔王饭+公鱼仔+冰红茶 $57朋友就拣咗呢个组合,因为佢见啲汉堡扒写明用和牛
其实佢哋仲有上面二楼一层,不过,就要行楼梯上去,但地方就大好多,亦相对少客啲,感觉会坐得比较舒服。 丼饭嘅选择,以大类就分为牛肉、汉堡扒、豚肉、鳗鱼、鸡肉,再细分就可以拣配温泉蛋、香葱、双重芝士、咖哩汁……等等,此外,仲有多款小食供应;另外,有加钱升级转套餐优惠,加$10就有青菜配饮品,加$15就有公鱼仔配饮品,而加$20就有 炸鸡配饮品。 晌柜枱落单期间,仲见佢旁边栋住个$100/4碗嘅优惠套票,不过,就只可选指定嘅两款丼饭。 取餐处旁边有自助调味架,自由取用,再侧边放有餐具,亦喺要自己招呼自己。仲有,食完就记得帮帮手,自动捧番啲餐具、托盘出去「返却口」。 牛魔王饭+公鱼仔+冰红茶 $57
朋友就拣咗呢个组合,因为佢见啲汉堡扒写明用和牛做,所以,心态上点都秤高少少。餐厅有建议食法,个牛魔王汁唔系倒落啲汉堡扒度,而喺爱嚟捞饭食,老友话酸酸甜甜捞饭真喺几好味,而件汉堡扒有肉香又有油香,搓得松化,比预期好。而公鱼仔虽然几酥脆,但咬落比较硬身咗啲,反而杯冰红茶老友试咗就话几有茶香,够冰凉,份外解渴。 咖喱豚肉饭+ 炸鸡+白桃汁 $68
小弟就几钟意食日式咖喱饭嘅,所以,拣咗呢个豚肉饭,再升级套餐配上炸鸡同白桃汁,豚肉嘅份量真喺唔少,虽然睇起嚟好肥吓,但入口又唔喺好油咋㖞,可能因为啲咖喱调和咗,而啲咖喱亦几香,带微甜,捞饭食一流。炸鸡都OK啦,口感几嫩,但入口时唔够热,少咗份油炸嘅「热气」感,哈哈!杯白桃汁我就认为应该叫白核汽水喇,白桃味好突出,但汽泡好劲,完全喺饮汽水嘅感觉。 原本同老友都喺打算食个快闪晚饭,都无话谂住坐好耐,不过,讲吓讲吓好多往事及呢个世道嘅变化,但我哋都好满足现况,可以讲活得开心,活在当下。