2024-12-03
相比起西餐,我会更加舍得花钱系食中餐,觉得好多中餐嘅手工都系师傅功架,自己根本冇可能复制到。知道唐述系食新派中国菜,虽然佢冇定位自己系中国边一个地方嘅菜式,但我觉得佢比较有粤菜嘅影子。唔想谂嘢嘅我,当然就系食佢嘅招牌世味人生套餐,人少少食套餐就可以试多几个𩠌菜,而我都十分满意呢个选择,因为有由头盘开始都系惊喜一浪接一浪,最深刻系佢个20年花雕鲍鱼,酒味非常浓郁而且鲍鱼好软腍,食完个Aftertaste真系唔想俾佢溜走。另外带子配黑醋珠珠都食得我好开心,如果系配普通嘅黑鱼子酱反而觉得冇特别,呢个配搭有趣新鲜好多。仲有佢个杏汁蜜瓜汤个蛋白绵绵好滑,好似食紧疏乎厘咁,个杏汁浓郁到好似食紧甜品一样。茅台鲜蚝鸡煲只蚝大得夸张,仲要煮得刚刚好!炸海参我真系第一次食,创意度好高,完成度又不错。最尾个鸳鸯汤圆,我系超级喜欢,绿色嘅馅系椰子口味,汤圆真系食到妈妈嘅味道,只有手做嘅汤圆有呢一种口感同味道。成个套餐嘅设计都好贴心,中间会有一个sorbet俾你Refresh,每一道菜都好满意,而且份量亦都足够,但系一个人食晒都唔会觉得腻,反而系好有满足感。另外佢哋serve嘅中国茶都系上品,今次饮人参乌龙,我
另外佢哋serve嘅中国茶都系上品,今次饮人参乌龙,我本人大推,特别如果你钟意回甘嘅话。
唐述由装潢到服务都派头体面十足,有海景就当然锦上添花,同屋企人或者工作伙伴嚟都非常适合,而且佢都有啲fusion,唔会俾人一种好传统酒楼嘅感觉成个气氛chill好多。