2021-05-03
适逢今日同奶奶行吓街,当然要带佢食好嘢啦!见到段纯贞就忍唔到入去,一于征服台湾牛肉面😋餐厅坐位相当阔落,灯光够哂光猛🤩由于奶奶好怕牛膻味,我哋就分别嗌咗两款唔同嘅面食!每款面食都会配一小碟酸菜,酸菜入口爽脆,又唔会太酸,亦唔会嗱喉,越食超开胃,完全上瘾!🔸三宝面分别腱心、牛肚、牛筋,配料十足👍🏻腱心肉炖得好软腍,完全无牛膻味,我忍唔住叫咗我奶奶浅尝一口,佢食完都话好好食,完全唔抗拒,而且味道够浓💯牛筋劲大条,有我三只手指加埋咁粗😆肉质够爽口又够腍,弹牙又唔靭,简直系一食难忘😍汤头芳香扑鼻,带有少少轻微嘅药材味,饮落够顺口,又唔油腻,正👍🏻但如果汤头可以再辣多少少,红烧味道嘅感觉会再突出啲!粗面口感适中,又唔会过硬或过腍,煮得啱啱好!🔹炖浓汤鸡面奶白色嘅汤头,配上一只黄油鸡髀同一件厚鸡件,未食已经令人垂涎欲滴🤤汤头够哂清甜,饮完后觉得喉咙好滋润!鸡髀够哂嫩滑,我奶奶赞只鸡髀唔会有雪味,食得出鸡嘅鲜味,唔错😊🔶卤水拼盘(牛肚/牛𦟌/卤蛋/豆干/鲜菌)牛𦟌够腍,牛肚咬落好爽口,牛味十足!卤蛋系属于溏心蛋,入口好滑,而且蛋汁流入口中,好香!豆干同杏鲍菇索哂卤水汁,够哂入味!🔺冬瓜薏仁柠檬特饮入
🔸三宝面
分别腱心、牛肚、牛筋,配料十足👍🏻
🔹炖浓汤鸡面
🔶卤水拼盘(牛肚/牛𦟌/卤蛋/豆干/鲜菌)
🔺冬瓜薏仁柠檬特饮
入口已经散发淡淡嘅冬瓜茶香味,加上柠檬薏仁呢个组合,清新加清甜,饮完后,简直可以美白皮肤加消暑🥰
🔻荔枝乳酸饮料
冰凉嘅乳酸,加上两大粒荔枝肉,解渴之余,又可以食吓生果肉,我最钟意咁嘅配搭😝