2022-07-15 450 浏览
本身就好钟意食沾面,不过平时就食鱼介汤底多,呢次就嚟咗呢间大阪过江龙面店试吓佢嘅鸡白汤!😆🔸鸡 沾面 $148沾面嘅汤底比拉面更浓同厚身~鸡汤味道浓郁而且有鲜味,入面有少量笋、紫洋葱同嫩滑嘅鸡胸肉!汤底用咗泡沫咖啡打泡法,打出一层层绵密嘅泡沫,令口感更丰富,汤底亦更易挂上面身~沾面较为粗身有咬口,而且过咗冷河,令口感更弹牙!不过过咗冷河嘅面条亦令汤底更快变凉🥺另外仲有一块薄切嘅日式猪肉叉烧,慢煮嘅方法令肉质嫩滑,非常出色!伴碟仲有几条炸牛蒡!卖相靓得嚟咬落脆卜卜!🔸棵木烟薰糖芯蛋 $15沾面本身冇跟糖芯蛋嘅,我另外加咗一只~糖芯蛋入口会食到淡淡嘅烟薰味然后系蛋黄嘅香味,味道好有层次,而且腌制时间控制得好好,唔会太咸!蛋黄系流心嘅,卖相靓得嚟味道亦好好!🔸座银炸鸡 $48炸鸡一份就得三件,每件大概系一至两啖嘅size,份量略为少咗啲~不过味道唔错!外表金黄香脆,炸皮非常薄,肉质鲜嫩有肉汁,调味亦恰到好处!到最后食哂沾面之后,可以同店员讲声加汤~师傅会即场煮热一壶仔鲣鱼昆布汤比你,然后因应自己口味加落鸡白汤入面,捞匀然后品尝埋啲汤,咁就大满足喇!😆✨总括嚟讲,鸡白汤非常浓郁,系我钟意嘅味道

🔸鸡 沾面 $148
沾面嘅汤底比拉面更浓同厚身~
伴碟仲有几条炸牛蒡!卖相靓得嚟咬落脆卜卜!

🔸棵木烟薰糖芯蛋 $15
沾面本身冇跟糖芯蛋嘅,我另外加咗一只~

🔸座银炸鸡 $48

总括嚟讲,鸡白汤非常浓郁,系我钟意嘅味道!唔会好似某啲店舖咁淡戊戊冇鸡味~面身、叉烧、溏芯蛋等各方面都出色!店员亲切,环境舒适(店内洗手间亦非常整洁,而且有独立包装嘅漱口水等提供,好细心~),非常值得一试!
2022-07-14
午餐