2017-10-21 2937 浏览
今天是老公大日子,点都要同佢好好庆祝下,因为老公平时比较喜欢食西餐多,前排见到有间系天文台道开放式的一间地舖食肆,于是试下去睇下有咩食啦,西班牙野我同老公都好少食,咁就BOOK左今日同佢庆祝下。去到间舖都系七点半左右,咁岩见到九点前还是饮品Happy Hour,所以我们很快便点了「Mango Jack」($45) 和「Lychee Punch」($42)Mango Jack其实就好像芒果沙冰,入口清甜,不是假既芒果味,我俩口子都很喜欢! Lychee Punch是荔枝梳打加苹果汁,荔枝味适中,味道亦很清新。橄榄油蒜片虾,我地叫左个餐前小食,啲虾好爽口又够新鲜, 虽然系橄榄油但系一啲都唔油, 啲蒜片走过油, 好香, 配埋啲虾一啖食, 超正。西班牙乳猪配酸椰菜我们选择两人份量的乳猪!外皮很脆,肉质很厚但同时很嫩滑!和中式乳猪不同,皮与肉之间没有多余脂肪,配上自家制酸菜,垫底的薯蓉也很细滑!秘制西班牙香料牛仔骨牛仔骨肉身偏厚,所以烤焗时间都比较耐,但绝对值得等待,份量非常之大,西班牙香料味道有少少黑椒味,加上大量黑芝麻,芥末酱,味道特别,令人食不停口,牛仔骨肥美肉厚,而且牛味香浓,入口充满浓

橄榄油蒜片虾,

西班牙乳猪配酸椰菜
秘制西班牙香料牛仔骨
牛仔骨肉身偏厚,所以烤焗时间都比较耐,但绝对值得等待,份量非常之大,西班牙香料味道有少少黑椒味,加上大量黑芝麻,芥末酱,味道特别,令人食不停口,牛仔骨肥美肉厚,而且牛味香浓,入口充满浓浓牛味,真是太好味了。
配菜也绝不马虎,甜椒烤过之后非常鲜甜,而薯蓉香滑软嫩。
老公非常满意今餐生日饭,由于太饱所以食唔落甜品,下次一定要试试。
2017-10-19
庆祝纪念