2012-12-30 243 浏览
友人生日,要揾间有别于平时食开既日本野、泰国野同韩国菜,响openrice度揾咗好耐先揾到呢间好似几好既地中海菜餐厅。Book咗7:30pm,等埋友人准时到达餐厅,一入去气氛好好,微弱既光线,加上圣诞树同其他灯饰,的确几浪漫。入座后,跟友人商量后,决定叫好食既Octopus & Prawns Risotto、Dressed Crab、Tapas Platter、Steak Rossini,甜品就迟d再叫啦。同友人倾咗阵,先黎个面包加个杂菜汤,包好够暖,加埋个本身既酱,都唔错,呢个面包亦系我见过其他食评都话唔错,的确,系唔错。接著既菜色系Dressed Crab,蟹焗得入味,算系唔错,但你话好好食咩,佢又唔系㖞。第3样野食系Tapas Platter,个Tapas有2个items同4个items拣,同友人唔系话好大食既人,只系叫咗2 items已经够喇,秋刀鱼同一个我都唔知系炸咩饼(因为唔系我拣既),老实讲,本人对鱼冇乜兴趣,个炸咩饼亦冇乜特别,唔系太油,但亦唔会话今我印象难忘,好普通菜式。之后就我同友人最爱吃既Octopus & Prawns Risotto,Octopus & Pra

之后就我同友人最爱吃既Octopus & Prawns Risotto,Octopus & Prawns唔错,个墨鱼汁同我食过一钓上黎白灼墨鱼汁冇得比,冇咁甜,但系呢个墨鱼汁都有少少甜,餐厅既墨鱼汁算系好好架喇。Prawns够大只,加埋个虾头,成只几靓,而个Risotto亦好有咬感,Risotto有咬感系一定要既,唔系就唔食好过,整体黎讲,我最like呢个饭。

由于呢间餐厅冇水供应,我同友人食咗咁多野都有火少少口干,所以就要咗一个Still Water,当然系要钱啦!!!
最后黎个Steak Rossini,有鹅肝个steak,鹅肝我少食,对上次食都系同呢位友人食饭,上次食既系较㶶,口感就ok,而今次系一入口有即溶感觉,well,一个好既鹅肝应该咁先叫好食,但本人同友人觉得太肥腻,唔多like,但佢整实系好既凭良心讲。但steak就差咗少少,太熟令到steak太硬,砌都砌到手软。
食哂野,同友人倾咗阵,有个waiter已经问我地食唔食甜品,估到估到佢系想我地快d食完快d込啦,不过冇理佢,边谂边倾,倾多咗阵先叫Souffle。但系等既途中,要转枱㖞,我同友人当然冇问题啦,caption转完后话送多个cheese cake我食,咁又的确几好㖞。蓝莓cheese cake加雪糕,我只食咗个cheese cake,友人食埋个雪糕,另外个souffle都系配个雪糕,我试过一啖,都几好食,唔太甜,唔会令人有好full既感觉,但由于我既食量细,所以其他全部由友人负责。

由七点半食到十点半,好耐冇食过餐咁耐既饭,但系倾计咪就系最好呢d餐厅啰!!!!
2012-12-18
庆祝纪念
生日
  • Octopus & Prawns Risotto,Bistro's Souffle