餐厅: Le Paradis Cafe & Restaurant
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2017-09-15 1624 浏览
晌一啲商厦开私房菜,绝对唔喺咩新鲜事,不过,私房菜一词我觉得有啲用得滥。近呢三几年,由于租金升幅飞涨,有好多具质素嘅餐厅都索性上楼,并以小店形式经营,控制好成本,更可加强同客人嘅交流。友人未食过上楼嘅法国餐厅,近来见呢间Le Paradis风评不俗,4道菜晚餐唔使4百,值搏率高。餐厅位于加连威老道嘅商业大厦,唔喺咩出名嘅食厦,相对位置较冷门,不过,始终晌旺区,唔难揾。餐厅设有室内同室外,但店员话刚经历台风,室外位置暂时唔开放。而室内环境唔大,概略一数都喺得14个位,所以,几容易满座,订位自然喺常识。内里以灰色衬枣红,灯光幽暗,布置几有法式小馆情调。餐牌设计比较简单,完全无咩装饰或排版,只喺白底黑字,红字喺厨师推介嘅菜式。我哋一心意属晚市套餐,所以,散点餐牌真喺无咩点留意过。唯可惜室内灯光实在昏暗,所以,个套餐餐牌影到蒙查查,勉强可以睇到啲字。4道菜晚餐,定价$398 + 10%,并唔包餐饮,前菜、沙律、汤品都喺指定款式,虽然可以好好控制食材嘅损耗,但感觉有欠弹性,始终有啲人想实惠啲食套餐,却可能真喺有啲食材唔啱食,多一个选择就叫好重保险。哈密瓜、西班牙风干火腿(30个月)伴意大利陈年黑
哈密瓜、西班牙风干火腿(30个月)伴意大利陈年黑醋橄榄油

30个月熟成嘅风干火腿,果然油润甘香,只喺得薄薄一片,配两件哈密瓜,有啲未够喉咁啫。此外,垫底嘅沙律菜喺完全无调过味,油醋一滴都无加,感觉哋差啲。
哈密瓜、西班牙风干火腿(30个月)伴意大利陈年黑醋橄榄油
烟鸭胸田园沙律配无花果干柚子蜜醋汁

反而,个沙律就真喺几好食,沙律菜配上特制嘅柚子蜜醋汁,酸爽醒胃;衬烟鸭胸倒唔觉得有咩特别,相反,加入少少无花果干却有种画龙点晴之效。
烟鸭胸田园沙律配无花果干柚子蜜醋汁
黑松露蘑菇汤

以往食唔少西餐,甚至乎法国菜,都会提供餐前面包篮,就算唔喺餐前,去到餐汤,都会伴上三数片特色面包,不过,呢度就唔兴依家嘢。个汤本身做得有水准,菌香味浓,就算菌粒刻意保持少少幼细碎粒,质感依然柔滑,只喺卖相欠奉。
黑松露蘑菇汤
几道菜过后,嚟到主菜前,一般而言,好多时都会以雪葩作间场,不过,晌度就无供应。主菜方面,只喺3拣1:烧春鸡、比目鱼、油鸭脾,选择并唔多。
扒法国烧春鸡伴黑松露忌廉汁

早前晌Chez Moi依食过一次煎焗法国鹌鹑酿巴马火腿、白菌及忌廉芝士,实在精彩,法国春鸡名气亦有番咁上下,所以,对此扒法国烧春鸡有一定期望。春鸡喺半只份量,但就算半只都唔细,感觉比一般遇到嘅春鸡大只,肉质一般,未喺好嫩滑,幸而外皮够脆,补番少少分。啲伴菜反而有惊喜,炒杂菌、法边豆、细甘笋及紫薯蓉,好食。
扒法国烧春鸡伴黑松露忌廉汁
法式油鸭脾配自家制杂莓汁

对比起只春鸡,件油鸭脾好食好多,油鸭脾非第一次食,知道油封鸭脾喺历史悠久嘅法国菜,既要风干,又要煎烤,并以味道油香、口感松化为特色,今晚所试到嘅油鸭脾,完全表现出应有质素,外皮香脆,一丝丝嘅鸭肉酥香松化,油香而不腻
法式油鸭脾配自家制杂莓汁
法式焦糖炖蛋

今晚嘅是日甜品就喺经典嘅炖蛋,虽然唔喺一道好复杂嘅甜品,但做得好都唔易。炖蛋做得挺身得嚟,口感幼滑,充满蛋香,面层嘅焦糖既薄且脆,手势上乘
。套餐并未包餐饮,就算饮品嘅餐牌都喺啲餐酒或啤酒,想饮杯咖啡衬甜品都唔得。
法式焦糖炖蛋
由前菜、沙律、餐汤到主菜,感觉店方都唔喺太注重卖相,菜式都喺四平八稳。而味道上,亦未有太大惊喜,都只喺稳打稳扎。至于整晚用餐只喺4道菜,足足用咗近3个小时,单单等上餐汤也呆等半个多小时
,上菜速度之慢,真喺好难想像,餐后先听到侍应讲今晚只得一位厨子,而侍应亦只得佢一位,招呼一环实在要改善吓。