2023-07-13 16 浏览
夏天越热🥵就越想食辣🌶️滴住汗但凉住冷气食辣特别爽😮‍💨之前去过海港城嘅祥仔辣辣,主打不同地方特色嘅辣菜,好似酸菜鱼、宫保鸡丁、口水鸡等,食过觉得几好😋😋所以今次再访,推出咗5款创新口味烤鱼🐟一于望住大大个海景🌃叹下😏😏咕噜咕噜元气九宫格 唔系魔法阵,系靓靓嘅九宫格前菜😜8款前菜取材自不同地方特色小食,部分以金庸小说为主题,中间仲有干冰飘出仙气,极富心思❤️❤️🫑冰镇话梅凉瓜-平时唔食苦瓜,难得呢个腌得酸酸甜甜好入味,吊起甘味而非苦涩味,都几得意😗🐷麻辣猪耳-食到索索声,不太辣💚麻辣豆角-酸辣爽口❇️香醋海蜤头、莴荀-海蜇头零舍爽脆,莴荀又爽口,可以清新一下味蕾🌶️酸辣泡大白菜-唔似韩式泡菜,辣度再高啲,食到口水dur dur啼好过瘾🐥卤鸡肾🥒蒜泥拍黄瓜🖤香辣山木耳金菠罗酸辣味 + 魔鬼地狱味烤鱼 (江团鱼) 估唔到烤鱼都可以有咁多变化😎😎5款口味入面叫咗镇店之宝嘅🍍金菠萝酸辣味+😈魔鬼地狱味,金黄色嘅菠萝汤汁好吸引🤩菲律宾菠萝酸酸甜甜,加上自制金汤,酸酸辣辣,菠萝令整体辣度减低,唔太食得辣嘅朋友都可以一尝😛😛魔鬼地狱味用上印度魔鬼辣椒、中国魔鬼辣椒同辣椒干调制,辣劲十足😎刺激却不会呛喉,会令

咕噜咕噜元气九宫格
🐷麻辣猪耳-食到索索声,不太辣
💚麻辣豆角-酸辣爽口
🐥卤鸡肾
🥒蒜泥拍黄瓜
🖤香辣山木耳

金菠罗酸辣味 + 魔鬼地狱味烤鱼 (江团鱼)
估唔到烤鱼都可以有咁多变化😎😎5款口味入面叫咗镇店之宝嘅🍍金菠萝酸辣味+😈魔鬼地狱味,金黄色嘅菠萝汤汁好吸引🤩菲律宾菠萝酸酸甜甜,加上自制金汤,酸酸辣辣,菠萝令整体辣度减低,唔太食得辣嘅朋友都可以一尝😛😛魔鬼地狱味用上印度魔鬼辣椒、中国魔鬼辣椒同辣椒干调制,辣劲十足😎刺激却不会呛喉,会令人想不断食🤓鱼肉唔似酸菜鱼个种滑溜口感,比较厚实,鱼肉无碎骨,可以大口大口啖啖肉咁食😗😗烤鱼底下有爽口嘅木耳、芽菜丝、莴荀。

三国演义 - 墨鱼三色滑 (半份)
本应平平无奇嘅墨鱼滑都花咗心思🤍💛💚,分开原味、南瓜味、菠菜味三色,口感弹牙,食到粒粒墨鱼肉,索满烤鱼汤汁几正💦💦

雪花肥牛卷
大大卷,啖啖肉😚😚

自柑堕乐、藕遇热情凤梨
食咁多不同辣嘢点都要饮杯解辣饮品,两杯名字趣怪嘅特饮竟然有成1.3L,大过我个头😂重到哑铃一样🏋🏻‍♀️🤣边食边饮都饮唔晒🤪自柑堕乐有金橘、柠檬、菠萝同可乐,带淡淡柑橘🍊香;藕遇热情凤梨则混合百香果、菠萝、莲藕,食到唔少百香果籽,酸爽嘅味道好突出,配辣嘢啱哂😆

咕噜咕噜围炉肆甜
甜品都系打卡一流📸宫廷风器皿盛载住桂花冰粉,配乳酸、芒果、荔枝等口味爆珠,酸甜清爽😛😛侧边仲有金满地糍粑,糍粑沾上黄豆粉,软糯烟韧,口感不错😙😙另外仲配龙须糖同士多啤梨🍓,龙须糖奶酥味甚出🍼几有特色。

人均消费:$500
推介指数(10分为满分):8分