2023-01-25
新年大家有冇谂过要去边度食饭呢?今次就拣咗尖沙咀海港城嘅中菜厅,大大嘅落地玻璃可以睇到维港嘅海景,望住海景食中菜又有另一番风味。⚜️白玉奶皇龙虾龙虾真系好大只,厨师一早已经切好晒,用筷子轻轻一拉啲肉就出晒嚟,好新鲜,肉质弹牙⚜️黑金蒜粉丝蒸蛏子皇蛏子皇真系好大只,仲大过只碟呀。就咁清蒸加咗蒜蓉味同豉油,鲜味十足。⚜️48小时熟成烟熏片皮鸭今次要力推嘅就系呢一个烟熏嘅片皮鸭,外脆内软,厨师系用咗48个小时去烟熏煮成既,师傅会即场将只鸭拆肉同片皮,旁边有萝卜丝,青瓜丝,哈密瓜等可以夹住片皮鸭食,而我就比较钟意特制既青椒汁,带少少辣,味道好特别。⚜️招牌化皮梅菜扣肉梅菜扣肉都系我比较钟意嘅菜式,用嚟送饭真系一流。佢既梅菜系甜甜地,就咁食都好好味,同埋啲扣肉炆得好软腍。⚜️圣双蔬手工鱼腐煲一粒粒白色嘅鱼腐波波,一粒粒圆辘辘咁好得意,下面配上豆苗一齐整,好清甜。⚜️酥炸花蚬鸳鸯脆皮河粉呢个河粉非常特别,佢一边系湿炒一边系干身。脆皮河粉,脆卜卜好似食紧零食咁,下面仲有湿炒河粉同花蚬。⚜️苹果拿破仑甜品系花花形状嘅拿破仑,拿破仑好松脆,中间夹住啲吉士酱,加上旁边有云呢拿雪糕,配埋一齐食口感更佳。
⚜️白玉奶皇龙虾
⚜️黑金蒜粉丝蒸蛏子皇