话说近排比两只智慧齿🦷痛痛地搞到无哂食欲,把心一横一炮过剥哂佢🤡吃货既我又可以堂堂正正揾个籍口去食好野,顺便庆祝一下朋友生日👀最后拣左依间系尖沙咀既omakase,睇中左佢有樱花打卡位🌸真系好靓,求奇影一张都可以po ig装b😎晚市黎讲依个价钱既omakase真系我食过咁多间性价比最高!可以无限添加寿司!🤩八泷yataki  $1588季节前菜海胆豆腐,质感滑嫩,海胆鲜味同豆腐嘅淡雅完美结合矶煮鲍鱼,质感饱满,韧弹有嚼劲,矶煮方式保留咗鲍鱼嘅原汁原味赤水母🪼,本身无咩味,但以口感为主,嚼感清爽,带点微酥脆,柚子酸汁吊味,前菜最钟意依道sashimi 割。刺身北海道生蚝🦪,肉质肥美,口感creamy,无乜金属味/海水味,显得蚝味道更清甜,加左苹果醋啫哩中和蚝味,两者恰到好处,大大只好满足😭网烧大拖罗🐟,经过烧烤后,拖罗肉上既微焦香增添风味,油脂质感依然入口即化,洋葱酸汁解油腻感,酸酸辣辣好开胃👍🏻爱之县象拔蚌白栗米汤🌽,其中一道惊喜菜式,白栗米清甜顺滑,象拔蚌新鲜爽口,两者绝对系perfect match🫢北海道牡丹虾🦐,肥美鲜甜,除左有浓郁既虾膏,仲有虾油充当酱汁既角色,令虾既味道升华
八泷yataki  $1588
海胆豆腐,矶煮鲍鱼,赤水母
季节前菜
海胆豆腐,质感滑嫩,海胆鲜味同豆腐嘅淡雅完美结合
北海道生蚝
网烧大拖罗
象拔蚌白栗米汤
北海道牡丹虾
𩽾𩾌鱼肝
sashimi 割。刺身
北海道牡丹虾🦐,肥美鲜甜,除左有浓郁既虾膏,仲有虾油充当酱汁既角色,令虾既味道升华,未食过连虾油上碟,好浓好好味☺️
𩽾𩾌鱼肝🐠,用浸煮方法令佢较腍身,食落好软绵而且好甜!加少少wasabi食,层次会更丰富👍🏻
南澳龙虾
和牛天妇罗
松叶蟹饭
cooked 烹。热食
南澳龙虾🦞,用煎方式烹煮,令佢半熟状态可以同时保留鲜味,质感爽口,配上炒虾膏,味道一流😋
A5和牛天妇罗,师傅建议一份配多士食,另一份配牛油面豉酱,和牛系生,油脂系口融化😭同时外层酥脆衣皮将肉质包覆,最后有面豉酱作点缀
松叶蟹饭🦀,饭吸收左蟹汁同蟹膏,而且每啖都有蟹肉,好似仲可以加拿添🤓
chef′s special 名物
海胆山拿破仑🧡,八泷既signature dish,其实我就系为依款菜而黎😌事实证明系200%正确,好夸张,目测海胆份量系多过一只原只海胆,先食一啖海胆,鲜甜度爆登,质感柔软,入口即溶🥹配搭中间海苔天妇罗,酥脆口感中和一下,下面果层系拖罗蓉😍系好重油脂果款,总共要食3啖先食得哂🫣最后仲有淡雪盐增加口感,200分满足,巨满足,certified‼️
帆立贝
中拖罗
秋刀鱼
赤身酱油渍
甜虾
sushi omakase 5 styles (unlimited sushi)
鮨。手握寿司5贯(无限追加)🍣
帆立贝,中拖罗,秋刀鱼,赤身酱油渍,甜虾
整体都好新鲜,咁多款尤其钟意赤身酱油渍,厚身之余酱油味好重。另外仲可以无限追加sushi,太疯狂😈基本上虾类,贝类,鱼类都可以追加,一定够饱,已经决定左圣诞节要再黎食🤤
白身鱼汤
soup 吸物
白辛鱼汤,诚意满满既汤😻我食过咁多间omakase既汤物都无依间咁浓,煲左12粒钟以上,而且系用汤壶上,饮到最后倒出黎都仲系热,系我系香港食日本菜饮过最浓郁最有鱼鲜味既鱼汤😚
静岗县蜜瓜,椰子雪糕
dessert 季节・甘物
静岗县蜜瓜,清甜消暑
椰子雪糕,有椰子肉既雪糕!好有口感!
每间omakase都唔同既菜式系令我爱上omakase既原因,每次食都有唔同既惊喜,而今次系最满意既一次,白栗米汤,虾油配牡丹虾,牛和天妇罗,每一道菜都好有记忆点。chef′s special既海胆山拿破仑实在太惊艳…成口都系海胆,新鲜,份量多之余,海苔同淡雪盐既配搭亦恰到好处,当然仲有无限添加sushi…晚市omakase价钱真系好抵,极度推介,但求圣诞节唔好full booking🫣
2023-11-02
海胆豆腐,矶煮鲍鱼,赤水母