2023-07-18
今日去左间隐世铁板烧小店,超级有惊喜!一定要出个post介绍下🤣 餐厅size唔大,得十多个坐位,由乐师傅同一个助手打理,好有日本特色小店feel. 餐牌有两款,一个系海胆龙虾omakase,另⼀个系和牛海胆set,价钱都系$1680. 今次我就试左后者,非常高质, 而且好够分量!🍴前菜 - 前菜有四款,款款都唔错,个汁煮鲍鱼好入味,够稔👍🏻👍🏻🍴十八层海胆杯 - 绝对系哩个set嘅MVP! 劲爆多新鲜海胆一层一层填满个杯,中间夹住三文鱼同三文鱼籽,仲有虾肉同海葡萄,层次好丰富!就咁食啲海胆已经好鲜甜,绝对系靓货👍🏻👍🏻👍🏻加埋其他食材,捞匀,放落块煎鳕鱼片上面一齐食,𠮶个感觉超满足,食到停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻😝🍴北海道时令海鲜 - 海鲜方面有烧北寄贝,大鲍鱼同东星班。个人最中意个东星班,个酱汁好creamy, 个面同鱼片烧到脆一脆,有焦香,好特别!👍🏻👍🏻 北寄贝同鲍鱼够新鲜,好鲜味🍴A5威士忌和牛 - 好特别嘅一道肉食,有别普通和牛就咁烧,佢用秘制叉烧酱腌过,系一道’和牛叉烧’🤣🍴烧时菜 - 几种蔬菜都好新鲜,薯仔够甜,份量好足够!🍴创意炒饭 - 识咗呢度其实已经爆咗九成,所以炒饭我
🍴烧时菜 - 几种蔬菜都好新鲜,薯仔够甜,份量好足够!
🍴创意炒饭 - 识咗呢度其实已经爆咗九成,所以炒饭我都净系食咗少少,不过佢系用兰王蛋加椰菜花一齐炒,非常足料,而且味道好好👍🏻
🍴特色花胶蚬汤 - 个汤好清,而且有白花胶系入边,好足料
🍴自家制海胆雪糕 - 最后最后食埋佢个自家制海胆雪糕,味道都几特别,个雪糕唔甜嘅,有少少海盐雪糕嘅感觉可以一试
今次呢间铁板烧,系最近我食过嘅其中一间最高质,最有性价比嘅餐厅,真心建议海胆同海鲜控过嚟试试!