2022-06-06 19 浏览
柯士甸站行几分钟就到,附近有几间酒吧,不过条街就偏静。餐厅环境有点隐世,有六个位坐喺铁板前可以观赏师傅表演,难得星期日就同屋企人试下食好d🤣叫左最贵个款再加多几款单点菜式 - 18层海胆杯一人前Omakase (原价$1388 - Openrice订枱有8折!) 🔻沙律 - 时令沙律 + 沙葛 沙葛非常清甜爽口,配上柠檬丝令口感更清新,当开胃菜真系唔错。沙律有少少辣,都好惹味。一甜一辣,开胃菜相当出色😋🔻前菜 - 冷豆腐杂菜汁酸酸甜甜好开胃😋个人觉得沙律比前菜有心思🔻海鲜 - 北寄贝肉质爽滑,完全唔鞋口,同寿司刺身个种太唔同🤣好食好多!而且特调酱汁可以带出海鲜既鲜味🔻海鲜 - 铁板鳗鱼个鱼皮烤得超脆,睇见师傅好努力压个鱼皮向下煎就知道就有好野食😋个鳗鱼有少少骨但唔影响味道,鱼肉厚实得嚟又juicy,鳗鱼汁配上滑嫩嘅鱼肉,钟意食鳗鱼嘅一定要试下🔻龙虾 ($+150)份量好足料既龙虾,睇住师傅系备料室攞咗原只龙虾出嚟😱,好大只! 一味两吃,师傅用咗芝士海胆汁+虾头虾膏整出两款唔同既味道,前者融合埋芝士既味道好浓厚、奶香重,虾膏就偏向带出鲜味,两款都好好食,肉质爽弹新鲜,食过最好食既龙虾没有

🔻沙律 - 时令沙律 + 沙葛

🔻前菜 - 冷豆腐杂菜
汁酸酸甜甜好开胃😋个人觉得沙律比前菜有心思

🔻海鲜 - 北寄贝

🔻海鲜 - 铁板鳗鱼

🔻龙虾 ($+150)
份量好足料既龙虾,睇住师傅系备料室攞咗原只龙虾出嚟😱,好大只! 一味两吃,师傅用咗芝士海胆汁+虾头虾膏整出两款唔同既味道,前者融合埋芝士既味道好浓厚、奶香重,虾膏就偏向带出鲜味,两款都好好食,肉质爽弹新鲜,食过最好食既龙虾没有之一,好彩加左钱要全只龙虾😋

🔻A5和牛
真材实料,一放落口系入口即溶嘅感觉😳配上特制海胆豉油。听waiter讲话只牛由细到大饮威士忌大🤔又会咁特别

🔻炒饭
用上黑松露、和牛粒、日本蛋,只蛋仲系呈现流心状态🤩不过食到后期真系开始有d饱

🔻十八层海胆杯
钟意食海胆嘅人真系要叫,顶层已经铺满一层海胆,然后中间有两层都系有海胆。中间仲有各式各样嘅海鲜,例如拖罗蓉、鲍鱼、蟹肉等等。海胆唔腥仲好鲜美😋

🔻特色纸包花胶羊肚菌蚬汤
呢个有惊喜!本身以为只系普通嘅面豉汤,但点知劲足料,汤底有少少海鲜+海带嘅味道,有一只大蚬同两块花胶,真系几好饮😋

🔻火焰海胆甲罗烧 ($298)
餐厅好慷慨落咗好多蟹膏,铺满成个蟹壳,非常足料。蟹膏之上仲有一丝丝蟹肉、蟹籽同海胆,成个配搭就好似好丰富嘅海鲜大餐😋要两个人share食先岩岩好。最特别系佢上菜方式,会点火 😂

🔻法式煎鹅肝配时令水果 ($368)
鹅肝入口即溶,鹅油在口中散开, 同米饼一齐食冇咁腻。时令水果系类似酸梅,加上黑加仑子爆爆珠, 成个感觉好平衡,甜甜的中和油脂感,个人特别钟意佢嘅时令水果。

🔻炒杂菜

整体黎讲,佢比既海鲜系对得住个价钱既,真系食得好饱同埋系好食既,唯一唔好就系无海景既配搭,但净系食物质素嚟讲系几高质既。openrice订位有八折,+$150 有原只龙虾 (如果唔系得半只或其他食材代替)一定要加!据我嘅观察,呢间餐厅既主打系海胆,好多菜式都加上海胆。钟意食海胆嘅朋友不妨黎呢度一试,好足料,一众海胆迷应该会满足。