2019-04-28 498 浏览
身为屯门友,平时去三圣食海鲜都系去冬菇亭果两间食,今次跟朋友去咗呢道食,感觉好ydhmlm鲜。首先我成日以为泰海鲜系以泰菜为主,原来佢地都有我抦供传统中式做法,但亦可选择一啲新派做法。第一味上枱嘅系白酒忌廉煮花甲配乌冬底。做法好新鲜,味道出奇地夹,而且忌廉味超级看浓,花甲又煮得刚刚好,一试难忘。跟住下一味就系豉椒圣子皇,佢配埋个好似煎面咁既米粉底,啲米粉刚好吸哂圣子既鲜味同埋豉椒嘅香味,好快又清碟。呢味系青山湾焗龙虾,喺龙虾表面沾咗啲趣粉同𫗵咗啲芝子,又趣又香。我地胜在够人多,叫咗两个食法,呢个系上汤焗龙虾,熟嘅程度刚刚好,因为香港好多餐厅整龙虾都会熟过笼,佢就整到刚刚好,值得一赞。再黎就系香芧濑尿虾,好惹味,有香芧嘅香味但无盖过啲虾本身嘅鲜味呢样系店员推介的泰皇芝心虾丸。佢并唔系平时去饮果啲质素,首先,啲肉明显系鲜虾肉,唔系又猪肉又面粉捞埋一粒就话系虾丸。仲有,佢个心真系有香浓嘅芝士。同埋最特别既系佢外面啲趣趣系虾多士果种趣趣,所以非常松趣,又唔滞口。咖喱炒蟹,隐阵之作姜蒽鲍鱼煲,鲍鱼煮到啱啱好,无过火,因为好多中餐厅都一定会煮到啲鲍鱼过哂火好似食橡胶咁,呢道做得相当好最后真系要提提

第一味上枱嘅系白酒忌廉煮花甲配乌冬底。
白酒忌廉煮花甲配乌冬底

泰皇芝心虾丸

咖喱炒蟹,隐阵之作

咖哩炒蟹

姜葱鲍鱼煲

最后真系要提提个汤,佢好浓同好creamy, 汤好味就固之然啦,但仲有个重点系汤渣嘅薯仔,有我哂海鲜嘅鲜味,系超超超级好味。

总括黎讲,呢道做法比平时食开嘅突出,同埋最重要佢咁多样海鲜都煮到啱啱好熟到最好嘅程度。因为好多时中式煮法都会偏向煮到过熟,但呢道系控制得好好。
下次去三圣要一定再黎了。
白酒忌廉煮花甲配乌冬底
豉椒蛏子皇米粉底