2010-11-01
老友喺Lodax周日行山时急call叫食lunch。呢位仁兄好少咁心急,一定有好嘢介绍。行完山匆忙回家,梳洗后再度出门。饭店坐落银幕街,要落地库。从老板口中得知舖头转战多年,由天后到铜锣湾。最后又回到起点。老板对谈及自家出品时有一种气派,不亢不卑、介绍认真。老友原来琴日已经嚟过,要佢马上encore同一地方定有过人之处。头盘要潮州卤水三拼。鹅肝、鹅肠加鹅片。Lodax对鹅肝一般有介心。做得唔好又干又鞋又有筋。老友笑笑口:“放心。琴日食过。” -𩠌上枱时已觉得鹅肝与别不同-表面柔润,软熟。入口更不得了-咁滑都得??老友话:“似唔似foie gras?” 喺我食过最好的卤水鹅肝!有鹅香但唔油腻。点仲顾得今年验身胆固醇喺几多。。。鹅肠爽脆冇渣,卤水入味唔太咸。鹅片相比下被打落冷宫(须然已比街外货好)。第二味喺浸马友-指明要细条嘅。鱼皮番开咗,露出诱人嘅肉体(鱼皮唔食架!)。肉质嫩,味道不箅太浓但油以唔系游水嘅有此水准食得过。以为马友只喺用嚟做咸鱼,今次大开眼界。第三味喺自家制手打牛筋丸。弹牙唔在讲,有食劲!汤有芹菜、海带加上汤。味浓。其他的𩠌还有潮州炒米粉、荀棵、咸甜粽、潮州蚝仔方鱼肉碎粥。
其他的𩠌还有潮州炒米粉、荀棵、咸甜粽、潮州蚝仔方鱼肉碎粥。据老板话佢地个咸甜糭喺出名嘅。可惜我静喺食到甜𠮶边,豆沙的确香,但冇食到咸味𠮶边(俾老婆食咗)。唔知两种味混和喺点?只好下次再试。
食咗晏,离开时见到门口水牌,喺老板风光剪报威水史旁-“午饭二人套餐$88”。。。今时今日做餐厅真喺要斗平?咁有水准嘅潮菜只能吸引食$88嘅学生哥俩?