2018-05-12 1258 浏览
有朋友推介喺太子嘅呢间火锅店打边炉 ,咁啱今日天气天阴阴又凉凉地,最啱去打边炉暖下胃。店舖面积唔算太大,但装修十分精致。见到Menu有十几款汤底同埋几十款食物选择,目不暇给,好多野都想食。1) 牡丹虾刺身 (⭐⭐⭐⭐⭐):老板力推,虾肉间莹剔透,食落亲满鲜味,要啜埋虾头嘅汁先够滋味!食完前菜,就梗系要入正题打边炉啦!我哋拣咗沙嗲汤底,香香辣辣先够惹味。2) 手打四宝丸 (⭐⭐⭐⭐⭐):一个推介嘅菜式就系手打四宝丸,入面有贡丸虾丸牛丸同墨鱼丸,每样有三粒。我最钟意嘅就系墨鱼丸,大粒得嚟又弹牙咪而且够味道。好少喺打边炉食到咁高质嘅墨鱼丸。3) 黑松露虾丸 (⭐⭐⭐⭐⭐):除咗四宝丸之外,我哋亦点咗黑松露虾丸,第一啖先有充满黑松露嘅香味,然后咬落酿喺丸入面嘅原只虾肉,即刻增添鲜虾味,简直系味觉嘅一大享受。4) 唐生菜 (⭐⭐⭐⭐💢):打边炉亦都唔少得蔬菜类,我哋点咗唐生菜,菜好新鲜,仲有少少香甜嘅味道。开胃得嚟又可以中和返火锅嘅热气,适合健康一族。5) 赞岐乌冬 (⭐⭐⭐⭐💢):最后我哋叫咗店舖推介嘅赞岐乌冬,乌冬本身够爽口弹牙,再加上吸收晒精华嘅沙嗲汤底,为呢餐画上完美嘅句号。呢餐每人大概

1) 牡丹虾刺身 (⭐⭐⭐⭐⭐):

4) 唐生菜 (⭐⭐⭐⭐💢):
唐生菜
5) 赞岐乌冬 (⭐⭐⭐⭐💢):
赞岐乌冬
呢餐每人大概$300左右,可以食到多款高级嘅食材都算唔错,钟意打边炉嘅朋友不妨一试啦。
2018-05-07
牡丹虾刺身