2020-12-17 352 浏览
深水埗近期大热的餐厅,一定系素年,素年是一间文青素食cafe,朋友们食过都一致好评及强烈推介。由于餐厅面积偏细,座位有限,建议大家book左位先,walk in都未必有得入。当日book左晚上8点正,同友人逛完街先过来餐厅,由于未够8点,加上未有吉位,只好系门口张长櫈坐住等入座。顺便睇下餐牌食咩好~餐牌主菜款式其实唔多,不过种类就较多元化,仲有fusion菜式。不过我好快就比日式定食吸引左,另外再配热的黑豆茶。当日式定食上枱时,我已经忍唔住帮佢影相啦~日式乌冬配各种配菜及甜品,有昆布酱油汤底既腐皮乌冬、炸南瓜饼、冻豆腐、枝豆、腌萝卜、小紫薯及红豆糯米糍。虽然摆盘同份量都加分,但味道就始终唔系太适合我呢种重口味既人啦!整体味道偏淡,特别系个乌冬,食落口系完全无味,红豆糯米糍个皮就唔够烟韧。唯一好食就系个南瓜饼,不过第一口食落似蕃薯饼多于南瓜饼...友人个菠菜阔条面都系一般般,菠菜汁唔够浓郁,都系清淡为主。不过份量就足够。总括黎讲,呢间大热既素食Cafe我就唔太识欣赏啦,无朋友口中讲到咁好,食过一次后都未必会再光顾。

日式定食