2019-08-14 226 浏览
Shoopen 结业大平卖,拉埋个朋友去扫平货,满足完购物欲就轮到要满足食欲,见到哩间日本料理八点半过后都咁旺场,一于要入去探下路先,我地等左十分钟左右终于入到去啦,餐厅布置好有feel, menu 上有好多款式既食物选择,刺身、寿司、锅物。。。 连茶渍饭都有,睇过深夜食堂既我,一路都好想试下茶渍饭,于是拣左个梅子茶渍饭,豆腐野菜锅,九州拉面同日式蒸蛋。最先上既系豆腐野菜锅,材料份量都好足,仲有粗身既粉丝垫底,佢一滚起我就快手毕左碗汤饮饮先,好清甜,豆腐有豆味,都算嫩滑,估计应该系来自日本既豆腐,个底仲有点煎过既印印~~九洲拉面汤底唔会太咸,系我钟意既浓厚滋味,叉烧好厚,个边边仲带点焦,拉面爽滑,加埋只卤糖心蛋都几好味。食蒸蛋真系要好小心,因为相当热,我小心翼翼咁sir 左啖蛋入口,发觉佢仲滑过豆腐而且入面有好多料,有鱼板,香菇,银杏,元茜等等,一路食一路寻宝咁。最后终于到我好期待既茶渍饭,学日本人咁放到最后先食,餐厅都几得意,放粒wasabi 系碗边,另外仲有一小兜米通,我怀著期待的心情食啖饭,觉得口味好清爽,我而家明点解日本人钟意食饭饮酒后整碗茶渍饭,食左个人暖和又舒服~黎居酒屋食
Shoopen 结业大平卖,拉埋个朋友去扫平货,满足完购物欲就轮到要满足食欲,见到哩间日本料理八点半过后都咁旺场,一于要入去探下路先,我地等左十分钟左右终于入到去啦,餐厅布置好有feel, menu 上有好多款式既食物选择,刺身寿司、锅物。。。 连茶渍饭都有,睇过深夜食堂既我,一路都好想试下茶渍饭,于是拣左个梅子茶渍饭,豆腐野菜锅,九州拉面同日式蒸蛋。
黎居酒屋食野都可以好健康,今餐相当唔错~

九州拉面

梅子茶渍饭