2021-11-24 27 浏览
今日约了朋友在深水埗逛文青小店,中间找了一间cafe休息,尝尝咖啡、蛋糕。Bonding coffee虽然舖位唔算大,但平日过嚟都几舒服,安静嘅环境好适合休息嘅地方。Hot Creme Brulee Cappuccino Nutty $45店主推荐我的signature coffee,结合了焦糖布丁甜品以及Cappuccino,啱哂钟意甜味重嘅新手coffee lover。记得要衬热饮,就会有面头嘅一层焦糖脆脆,再搅拌咖啡后,香浓甘醇。Hazelnut Chocolate Latte $42店主同我讲呢款chocolate latte系出面cafe少有,而且有好靓嘅拉花。加左hazelnut后会甜甜地,相对朱古力就无咁rich。Raspberry Roll Cake $46层次非常丰富,有士多啤梨、蓝莓等生果,有果香味。甜品的外观亦好特别,一眼就被吸引了。Lemon Tart $48薄薄一层嘅柠檬挞刚刚好,上面嘅浓厚嘅cream中和左柠檬嘅酸味,所以综合唔会太酸难入口。

Hazelnut Chocolate Latte $42

Raspberry Roll Cake $46