2024-09-07
香港老字号茶记买少见少,真系要把握品尝到港式传统滋味嘅时光 。呢日下午茶就喺深水埗就食咗呢间茶餐厅,食咗多款驰名美食 🤤麻辣蛋牛治呢个系餐厅嘅名物,好多客人都系嚟食呢一份蛋牛治。呢次系我第一次帮衬,感到非常有惊喜。呢度嘅蛋牛治唔系用罐头咸牛肉整成㗎,而系用鲜牛肉剁碎,所以食到丝丝嘅牛肉🐮 食落口更加有口感,真系够晒真材实料。麻辣口味嘅蛋牛治可以话系全港首创,麻辣带点刺激,钟意食辣嘅朋友一定会钟意。呢份蛋牛治加埋烘底会更加正,记住过嚟试吓。夹心花生酱西多士呢一个卖相好特别,因为佢新鲜炸完出嚟胀卜卜,上面仲放咗一个心形嘅牛油💛 我哋仲额外加咗钱要夹心花生酱,加咗真系更好味😆 西多士虽然个面包唔算好厚,但系配埋个馅料就啱啱好,炸得劲脆,加埋糖浆就Perfect🍯主食见到餐厅除咗有面包类嘅产品,都有啲主食。♦️咖哩牛脷捞公仔面公仔面嘅份量都几大个,牛脷厚身又大大片,整得好软腍,入口会比块牛脷溶化🐮 餐厅用上港式嘅咖喱作酱汁,酱汁唔会太过多,但用嚟捞面份量几够♦️鲜虾云吞面入面有四粒大大粒粒云吞,仲食到入面有原只虾仁同埋猪肉馅料🐷 我觉得呢个价钱真系性价比好高👍🏻小食食完两个主食之后,食过返寻味,仲
麻辣蛋牛治
夹心花生酱西多士
主食
见到餐厅除咗有面包类嘅产品,都有啲主食。
♦️咖哩牛脷捞公仔面
♦️鲜虾云吞面
小食
食完两个主食之后,食过返寻味,仲想嗌多两个小食嚟过吓瘾。
♦️麻辣酥炸云吞
一份有五粒,馅料同头先嘅鲜虾云吞面一样,钟意食辣或者食唔到辣嘅朋友都可以试,因为麻辣酱汁系另上嘅🌶️
♦️麻辣牛爽脷
呢个都系我几推介嘅小食,牛脷今次系切粒上,但系个质地都系偏软腍,麻辣酱汁非常惹味,呢间餐厅嘅麻辣真系做得几出色👅
饮品
嚟到呢啲港式餐厅,一定要嗌返杯奶茶啦,呢杯冻奶茶嘅茶同奶嘅比例啱啱好,唔会好涩☕️ 传统红豆冰同埋黑白凉粉冰,呢两杯都用上花奶,而且红豆同埋凉粉嘅份量都好多,餐厅都好抌本🫘 最后试咗一杯比较少见嘅凤梨冻柠茶,除咗传统嘅冻柠茶之外,入面仲加咗一片片嘅凤梨,估唔到个配搭几新颖,几有新鲜感🍍
呢间茶记真系可以话系平靓正,一定要试佢哋嘅麻辣蛋牛治🥪 呢啲港式经典一定要多啲支持啊💪🏻