2018-03-19 578 浏览
上次小妹生日 男朋友喺soho book咗间贵餐厅同小妹庆祝 今次到佢生日 到小妹畀惊喜佢啦佢提议去浅水湾 因为够high-class 人一世物一世 浪漫下唔怕 友人推介小妹嚟「笑酤和味炭烧」餐厅喺The Pulse地下 向住海滩 食饱饱散个步先搭车走都几正餐厅有块落地玻璃 用指南针一探 原来面向西边 黄昏可以睇日落㗎!餐厅正中系开放式厨房 有几个火炉 但通风系统做得好好 完全feel唔到炭火嘅热力和味道呢晚冻返 但系落地玻璃门大开都无咩风吹入嚟男友叫咗支暖嘅Sake 小妹酒量浅 无咩兴趣... 但觉得个壶好得意!上面咪有只雀仔嘅 一斟酒就会发出雀鸣㗎!男友话支酒算易入口 唔呛喉头盘系「豆腐沙律」 芝麻酱够浓味 沙律菜拣得好靓 块块都鲜甜「鳕鱼干」超有惊喜!同平时食开嘅鳕鱼丝差好远!咬落去系脆的 第一啖像疏打饼 有啲疑似芝麻味 咀嚼到最后就是熟悉的鳕鱼味~ 酱应该系吉士酱 甜甜哋... 点酱唔点酱都好味接著系小妹至爱男友最怕的「刺身拼盘」!每客有5款 每款2件... 先由浅色嘅刺身开始 因为味道较淡男友战战兢兢哋试咗「深海池鱼」 居然觉得唔腥!佢话怕食生嘢嘅人都handle到~之后到「

友人推介小妹嚟「笑酤和味炭烧」

呢晚冻返 但系落地玻璃门大开都无咩风吹入嚟

House  Sake

豆腐沙律

鳕鱼干

之后到「厚切油甘鱼」 以前送来唔觉油甘鱼特别吸引 但今次彻底改观了!小妹一如既往(食无咩兴趣嘅刺身时)点咗好多wasabi 但咀嚼到最后 反而在舌尾近喉咙位置散发出鱼鲜味 完全没被调味料影响 果然高品质!

「北海道带子」预先蘸上少许柠檬汁 癖走腥味

「甜虾」好大只 但相对普通 无咩深刻感觉

「赤身吞拿鱼」同平时食嘅吞拿鱼有啲分别 唔知系咪调过味?酸酸甜甜的 也不错 明显无拖罗咁油腻~
刺身拼盘

食完生冷嘢 店员主动过来换碟 然后才送上口味截然不同的主菜 费事唔同味沟乱哂啦

是「海胆三文鱼籽扁意粉配自家制黑松露忌廉酱」啊
虽然系男友生日 其实佢迁就我先order XDD (佢超怕黑松露和海胆 所以好伟大喔)

我哋将所有toppings捞匀先开始食... 鱼籽可能因为煮熟咗 无咗阵腥味... 有人话过靓嘅黑松露系石油汽味 不过呢啲都几易入口啊
海胆三文鱼籽扁意粉配自家制黑松露忌廉酱

「炭烧牛舌」有4片 弹牙而且容易咬开
炭烧牛舌

「炭烧海鳗」一定要食!鱼肉系白色 但味道同啡色鳗鱼九成似 最神奇系块皮脆到好似薯片 但鱼肉依然鲜嫩多汁!唔知系点做到呢?
炭烧海鳗

「炭烧小椰菜」原来唔系串烧 而系一碟上台 感觉好划算 XD 个样同一般椰菜一样 不过系迷你版... Menu上话佢加咗白松露油 不过食落仲有好淡嘅wasabi味 不辣 不呛喉 效果几夹 怕辣嘅朋友不妨一试
炭烧小椰菜

「SHOKU Dessert Trio」系1 set 3个items 视乎当日有咩靓食材(证明所有材料都好新鲜!)

奶冻十分清香 没有多余人工甜味
焦糖布丁上面的焦糖又薄又脆
奶冻和布丁的texture控制的很好 坚挺得嚟又软又滑... 另外有香蕉蛋糕 上面𠮶层系mosse 与其余两者相比 香精味重咗啲 不过都好好味
SHOKU  Dessert  Trio

结果今餐都系男友埋单 XD