2019-01-02
新年好多餐厅都迫满人,而且都一定贵,所以去完AIA玩过尖沙咀想揾D唔会太贵既餐厅食,行下行就揾到呢间六両三。外观唔错,有D台式仿日小店🎑味道,虽然一入内环境都几挤拥,但只系几十蚊食碗牛肉面,仲要在尖沙咀,都可以接受。始终都明白多一个位就系多一张单既。7点入到去都仲有位,2个人坐到在角落的人4人枱,都几好彩。唔够10分钟后全场都满座。😯男友必食个红烧三宝牛肉面🍜,咁我就索性食饭。佢之前lunch同同事黎食过,佢话卤肉饭唔系好大碗,叫我再拣D小食。所以就拣左右个豆干同甜不辣。佢钟意食蛋,所以又加埋个卤水溏心蛋🥚先黎左饮品,相比起一罐的芭乐汁,我觉得一杯的古汁乌梅汁🍹好饮好多,起码(似)新鲜自家煲出黎多D,而且大家都要20蚊。男友的牛肉面🍜卖相都唔错,虽然外表睇落好似唔算好大碗,但食落都足料同份量多。我食就一定食唔哂,佢加埋少少小食就刚好。睇落去个汤🥘好似好好油咁,不过食落去个味都唔错,汤底有少少药材味,但亦有D甜味。牛筋煮到好淋,但淋得黎都几爽口,又唔会好似好胶咁lim住。牛腱🐮同牛腩就叫做不错,肉索左汤都唔错。面质爽口弹牙,所以呢碗面都高分pass。我既卤肉饭🍚比我想像中大碗,个卤肉汁同
我既卤肉饭🍚比我想像中大碗,个卤肉汁同牛肉面个汤都有少少似,卤肉甜得黎有少少辣味,好微,唔知系咪因为落左较多的洋葱。虽然个口系惹味左,但有D败笔在洋葱冇去清面个块衣,所以食食下久唔久都有渣。
三个小食中以卤水溏心蛋最出色,汁香香地但又唔会卤到只蛋冇哂蛋香,个心仲系流心既,甜甜地几好食。个蛋冻得黎唔会硬实实。
豆干个质感好好,豆香而不会太硬实,又有D葱花提味。😋不过由于佢已经系薄身,所以我觉得唔驶切到咁细,会影响口感,有D似食左都唔知食左D咩。
甜不辣个汁几酸甜醒胃,不过始终真系Q得济,我唔知咁样叫唔叫正宗,但对香港人口味的人就唔系咁容易接受,有种食左似粉非粉的感觉。
咁样「豪食」买单200蚊,冇加一既,价钱都合理。当然如果来食中午就会再抵食得多。😉