2024-06-04
好耐无同老公拍拖,特登拣左位于铜锣湾登龙街高楼层嘅Sake Bar CHU CHU,俾爱杯中物🍶嘅一齐叹下。呢度嘅装修有格调,全新Menu,配合特色日本酒 ,店员都会殷勤同我地介绍各款清酒🍶款式真系好多!一于叫多啲菜式,款款Sake都试下😍沙律最中饼$38呢个饼系可爱招财猫造型,饼皮松软,里面有紫薯、三文鱼粒馅料,味道清淡带点点甜,作为前菜相当讨好。串烧的选择都不好多!鸡胸软骨$48,骨肉有层次,咬落爽脆。鸡翼$48 烧得好香,啖啖肉滴著油脂😋黑豚腩肉$48,肥瘦相间,肉质松软,肉味浓郁。厚切牛舌$68,系我每次食串烧必点😚 呢度嘅牛舌厚薄适中,咬落有弹性又够香,钟意佢带酸嘅调味,减低油腻感觉。白鳗 $78 糊麻味切成三份方便入口,鳗鱼肉质细嫩又够肥。糊麻味够到位,带俾味蕾少少麻痺感,好惹味!季节刺身四点盛$218 一份4款满足味蕾😋 黏牙牡丹虾、鲜甜大粒帆立贝、幼滑肥美生蚝,以及爽滑鱿鱼🦑 来货新鲜,质素不错。烧带子伴海胆汤牛油卷 $98最后以呢杯海胆汤伴烧带子作结✨汤底厚而带牛油香,作为酱料点带子食,味道鲜上加鲜👍🏻重头戏嘅清酒我地试左超过10款,大满足。Wakaze yuzu
沙律最中饼$38
串烧的选择都不好多!
鸡胸软骨$48,骨肉有层次,咬落爽脆。
鸡翼$48 烧得好香,啖啖肉滴著油脂😋
黑豚腩肉$48,肥瘦相间,肉质松软,肉味浓郁。
白鳗 $78 糊麻味
季节刺身四点盛$218
烧带子伴海胆汤牛油卷 $98
重头戏嘅清酒我地试左超过10款,大满足。Wakaze yuzu sake 同 司牡丹 船中八策 呢2款系我地喜欢嘅口味。Yuzu即系柚子,带柚子果香嘅清酒,味道比较甜同芬芳,女仔会喜欢💕另一款较重米造,醇道较高。饮到尾水,我地都有啲面红耳热,肚皮大满足,怀住愉悦嘅心情踏上归程。
总括而言,呢餐真系好有水准,日式料理够精致,刺身、生蚝够新鲜,串烧选择多,肉质、火侯、调味俱佳👏🏻 加捚众多清酒可选,特别适合庆祝或特别日子来开餐😋