2016-12-14
唔知点解,依个年代,人人都话好忙,其实,有时候喺唔知忙乜,尤其香港人,总喺冲冲冲,停唔到落嚟咁。但当真喺放慢脚步,停低咗,你又会做乜呢?其中一样,揾个好地方,叹个下午茶我就觉得最写意不过。柯士甸道近向漆咸道一段,非常静,行人唔多,位处近柯士甸路路口嘅Café Hillywood,喺一家处于地库铺位嘅餐厅,门面唔算显眼,好易唔觉意过门不入。但落到去又喺另一片天,开放式厨房就晌近门口处,地方非常阔落,一室以灰白配衬,加上一啲壁画、植物,颇有一派悠闲嘅咖啡室之感,仲几文青风。下午嚟到,稀疏嘅食客流,整个环境清静得紧要。餐厅无下午茶餐供应,但就有6款甜点作为Cake Set形式供应,基本上散点每客甜品要$45,但Cake Set只卖$68,另包一杯$50以下嘅饮品。不过,本来睇中一啲饮品,但过咗$50,问问喺唔喺可以补钱,但竟然喺唔得嘅,选择上好缺乏弹性!海盐焦糖挞卖相唔差,虽然,睇落挞面嘅朱古力慕丝有点干,但其实入口又几幼滑,朱古力味仲非常浓郁;下面有一层拖肥酱,因为做得薄薄,甜得嚟唔会太过份,挞壳亦比想像中松化。香蕉朱古力一层夹一层嘅香蕉蛋糕同香蕉果蓉,引发出嚟嘅香蕉味都几香浓突出,当然,
一层夹一层嘅香蕉蛋糕同香蕉果蓉,引发出嚟嘅香蕉味都几香浓突出,当然,食开香蕉蛋糕都知,唔似海绵蛋糕咁松软,但质感算唔错,至少唔会「干争争」;面层嘅朱古力酱虽然浓郁,但就干身咗啲,欠软滑。
卖相拉得细致,味道亦都不俗,几醇香,但口感就麻麻,入口会觉得唔够「匀巡」,奶泡种顺滑未充分显出嚟。
望落去令人感觉清爽,友人话入口亦喺有份好爽朗嘅感觉,菠萝加萝勒,味道又几衬㖞。