2024-03-28
朋友喺湾仔住,今晚约佢食饭,佢就提议嚟呢度食饭叙旧。见到有限定拉面,系带子鲣鱼汤车鸡胸拉面 $108,咁梗系二话拣呢个 。上菜见到实物,果然真材实料,连糖心蛋都系俾完整一只开边我哋,帆立贝都有两粒,仲有好多配料,例如鲣鱼碎、紫洋葱碎、青葱、笋片、木耳丝等等⋯⋯里面软硬度适中,鸡胸肉亦都好嫩口,熟到啱啱好,有埋鲣鱼碎带出帆立贝同埋个汤底嘅鲜甜,完美!朋友叫咗个鳗鱼丼饭 $98又系一碗好足料嘅丼饭,睇落就知系用日本米,最正既鳗鱼系新鲜烧起嘅,帮我哋切埋一嚿嚿,厚薄均匀,仲会脆边嘅,仲有阵炭烧味,又有一只足料嘅开边糖心蛋,有啲椰菜伴碗,仲有我最爱嘅葱花洒面,令到整碗丼饭香气满溢!小食我哋叫咗两款:冷豆腐$32 和 和风饺子 $38冷豆腐切得厚度适中,有足够嘅汁同豆腐做调味,面上亦都有啲芝麻粒、葱花、同木鱼花,整体好清新、好开胃。和风饺子超级正!唔系普通就咁煎,而系个饺子底整咗层薄脆咁去煎。个薄煎非常非常薄脆,口感一流!我自己就用咗枱面嘅辣椒油点咗一两滴同个饺子一齐食,辣辣地又几野味㖞!环境坐得几舒服、干净企理。餐牌都好整齐干净,我哋揭嘅时候唔会油淋淋,服务员都好殷勤有礼貌,会主动嚟添下茶、帮
朋友叫咗个鳗鱼丼饭 $98
小食我哋叫咗两款:
冷豆腐$32 和 和风饺子 $38
环境坐得几舒服、干净企理。餐牌都好整齐干净,我哋揭嘅时候唔会油淋淋,服务员都好殷勤有礼貌,会主动嚟添下茶、帮我哋收吓嘢,听我个朋友讲话呢间其实喺度开咗好多年,睇得出呢间小店系有心经营嘅,好喜欢佢地有期间限定嘅拉面,够晒新鲜感。