2020-04-19
港原味.港式地道小菜👍🏻👍🏻👍🏻近月因为疫情关系,真系少咗出街食饭。唯独有一间都令我留下几深刻印象嘅就系喺奥运站附近嘅「港原味」,餐厅应该新开业无耐,装修风格都几特别,有好多香港50-60年代嘅摆切,都几多打咭位。餐厅主要卖嘅菜式都系香港嘅地道菜。咁要试清楚个厨得唔得,就梗系要叫返几个佢哋嘅撚手小菜啦。同一般茶餐厅唔同,佢哋竟然系有前菜送埋,仲要系水晶肴肉,非常开胃!本来冇谂住叫例汤,因为以为系出面茶记𠮶啲味精水,但见隔离枱个汤又好似好正㖞,因为佢哋嘅例汤系一盅盅咁上,仲要非常足料!至于小菜我哋叫咗菜心炒牛肉同埋京都骨,我谂有整开嘢食嘅人都会知道京都骨要整得好食其实系好考功夫嘅!而呢度嘅师傅就真系整得好好,无论肉质,同甜酸度都控制到啱啱好。至于菜心炒牛肉,亦都非常足料,菜心系明显有拣过嘅,条条都炒得好分明!最后埋单每人都唔使$100 ,质素绝对比起其他茶餐厅好几倍,非常值得推介!