当夜晚开OT做到崩溃之时☹️,我行咗去尖东散心。疫情过去条街终于有返啲人气,行经见到小食店「小时候」有开就帮衬吓。佢主要做晚市生意同宵夜,日头就唔开。老板娘好友善,见我眼望望就主动介绍有乜好食。其实店舖内外都贴满食物相片,店家非常有心机呢👍。食物定价唔贵,而且样样经典,有齐多年来属于香港人嘅回忆小食🇭🇰。食物即叫即整唔马虎,所以都要等阵啊。竹笙鸡丝翅($35),汤羹最重要系够热🔥,同埋唔可以滚到潺晒,佢当然做得到!但略嫌唔算太多料。招牌街头五香牛什($30/小),🐮牛什超级入味,每件都腌得好甘香,五香味极浓。牛什种类齐全,有牛腩、牛肚、牛肺、牛膀同牛肠等。佢另外仲搭多两粒鱼蛋同萝卜添。皇牌潮式煎蚝饼($40),🦪蚝饼造型精致吸引,啱啱炸起金黄色。由于系潮州整法,所以加入咗木薯粉,质感带点烟韧。蚝仔处理得好好,鲜甜冇腥味、冇壳,虽然细粒但都肥美。韭菜猪红($35),估唔到小店都有得食呢样潮州打冷😳。猪红气味唔腥,韭菜香突出,食起上嚟口感都算细嫩爽滑。营多捞面套餐($30),营多么需要你🍜🤣,唔好以为简单嘢就度度都一样味,老板娘手垫掂,味道明显好食过便利店𠮶啲。套餐跟配两样𩠌,我要咗盐酥鸡🐔
招牌街头五香牛什
皇牌潮式煎蚝饼
韭菜猪红
营多捞面
套餐跟配两样𩠌,我要咗盐酥鸡🐔同蒜香骨🍖。两款味道都几好,但跟餐所以份量就唔多。盐酥鸡炸皮酥脆,肉质嫩滑,调味适中。
炸墨鱼饼
炸墨鱼饼($20),🦑墨鱼饼一客有四件,货源几靓,口感爽弹。
猪腩肉
猪腩肉($18),🍢小店仲有串烧卖,我要咗串猪腩,望落有啲干身,但食落都OK。
总括嚟讲,呢间人情味小店唔错🎡,老板用心经营,事事亲力亲为,食物质素不俗。下次经过无论我开心定唔开心,都会再嚟帮衬啊!
2022-04-28
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$50 (宵夜)
招牌街头五香牛什
皇牌潮式煎蚝饼