行完美荷楼就落深水埗医下肚仔见到餐厅写住自1956,应该系有啲历史嘅老冰厅,就同朋友入去一齐试下啦虽然唔算好大,但店里面环境都算干净整洁,见到有油画墙我谂应该系装修翻新过,感觉唔错我哋大约系2:45pm入去,2个女仔喺未食午餐嘅状态下,我哋叫咗3样嘢试~首先系 槟城特餐($50) 有槟城叻沙掺掺+日本樱花虾炒蛋+牛乳厚多士,再跟餐加 $9 试吓店里面姐姐推荐嘅樽仔奶茶。叻沙掺掺系油面加米粉2样混合一齐,亦都可以净系叫一样,叻沙汤闻落几香,味道亦啱啱好唔会太浓或太淡,饮落唔会好重椰奶味,同埋掺掺一齐食嘅口感都几丰富,不过如果可以多啲汤就好了!叻沙有虾有鱼旦片同豆卜,建议唔好拖咁耐食如果唔系啲面会索汤㗎!啱啱嚟热辣辣嘅时候就最好味!而厚多士比想像中好味,面包边脆卜卜而中间就好软腍腍,每啖都有牛油香都几邪恶㗎!炒蛋都滑身但樱花虾味就唔算太出~樽仔奶茶我个人嚟讲好钟意啊!一嚟唔会有茶嘅苦涩味,而奶都几香滑!甜度系中等偏甜,想试嘅可以就咁买樽拎走饮避风塘生炸鸡髀 配红豆冰 ($35) 炸鸡髀魅力没法挡啊~ 炸髀面头嘅炸蒜同埋鸡皮都系脆卜卜!有好小好小嘅辣但相信大部分人都接受到(本人谭仔食清汤哈)
行完美荷楼就落深水埗医下肚仔

槟城特餐

槟城叻沙掺掺

炒蛋都滑身但樱花虾味就唔算太出~

樽仔奶茶我个人嚟讲好钟意啊!

樽仔奶茶

避风塘生炸鸡髀 配红豆冰 ($35)
避风塘生炸鸡髀 配红豆冰

炸鸡髀魅力没法挡啊~
炸髀面头嘅炸蒜同埋鸡皮都系脆卜卜!有好小好小嘅辣但相信大部分人都接受到(本人谭仔食清汤哈),肉虽然就唔算多汁,但肉质唔会嚡身,连埋皮一齐食就正!

红豆冰就系一杯好正常嘅红豆冰,甜甜哋,红豆份量都占咗半杯,钟意红豆嘅就唔好错过啦!

榛子酱西多士 ($28)

榛子酱西多士

见到榛子酱呢三个字我就毫不犹豫地叫咗哈哈!
虽然榛子酱唔系Nutella 嘅味,但都好满足好好味!榛子酱嘅份量大约占咗多士一半到,点少少糖浆食都唔错㗎!

槟城特餐
槟城叻沙掺掺