2023-04-18
星期六同🐗过左黎湾仔,见到佢地午餐价钱都几平,就去左试试🫶🫶我地叫左一个2道菜set 同一个3道菜set。最特别系3道菜有拣2个main course 嘅选择🫶分别叫左2个意粉同1个肉类。几款意粉都系自家手制,款式有Strozzapreti、Tagliatelle同Chitarra,比一般餐厅特别👍我地拣左海胆Chitarra同Parma Ham Strozzapreti。意粉质感一食已经食得出分别,超级弹牙,有嚼劲而唔韧。Strozzapreti似螺丝粉,但更厚身,非常挂汁,奶油味香浓,同咸香嘅Parma ham好夹。Sea Urchin Chitarra用蒜油炒过,酱汁轻盈唔腻,幼身嘅Chitarra更配合鲜甜嘅北海道海胆,味道更清新😋海胆量多一d都唔吝啬,非常好味😋😋另外一款主菜拣左Pork Loin with Mashed Potato。猪扒以慢煮形式煮到7成熟再煎香,仍然保持肉汁,质地软嫩。配埋腌制过嘅红椰菜一齐食更开胃。佢地午餐选择多而且百搭,无论大食定小鸟胃都照顾到,食材选择同搭配亦见心思🫶应该会再返黎🫶