2023-10-12 119 浏览
今晚跟朋友嚟湾仔揾食, 睇openrice的自我介绍, Bifteck 既是扒房, 也是法日fusion菜, 我喜欢佢哋嘅环境, 很高贵舒服的装修格局。餐厅灯光柔和, 皮梳化坐得舒服, 很适合情侣约会及和朋友想在舒服的环境下倾计的人。House wine $298 一枝, 价钱相当friendly。Lunch、 bruch 及dinner各有餐牌, Set lunch 百多元便可。今晚的餐牌lberico Pork Loin Rack ($308)今晚和朋友各自叫餐, 我选择了黑毛猪扒, 黑毛猪扒外层煎得金黄焦香, 配上日本面豉酱汁, 香喷喷厚度十足的登场。配菜也绝不马虎, 有自家腌制酸香脆口紫椰菜丝、爽口蘑菇及煎得香口的薯仔。酸紫椰菜丝少少甜, 多多酸, 酸到十足, 好爽口, 食完肉类再食少许酸菜, 可以清清喉咙。黑毛猪扒很厚肉, 肉汁却异常丰富, 肉味出众, 肉质好juicy, 带少许肥肉嘅边位更加香口, 配香香咸咸带点微辣的日式面豉酱汁更是绝配, 日本面豉酱汁有啲似我哋中式嘅辣柱侯, 够晒惹味。Chessecake ($68)再来个人至爱芝士蛋糕, 今日餐厅只有蓝莓芝士蛋糕。Bi

今晚的餐牌

lberico Pork Loin Rack ($308)

Chessecake ($68)
再来个人至爱芝士蛋糕, 今日餐厅只有蓝莓芝士蛋糕。

Bifteck的芝士蛋糕质感比较松化, 入口芝士味香浓软滑, 甜度适中, 蓝莓果香足够, 有甜品的饭局特别满足。

• lberico Pork Loin Rack