2011-07-18 46 浏览
其实一早都想写吓源记,因为对上一次食已经系大半年前嘅事,系一位老朋友介绍,近排又心血来潮,之前𠮶餐食完未够皮,就同多两个 friends 一齐去食,今次余就要咗个鸡蛋糕同杏仁露。去去片先。其实上次食鸡蛋糕都唔记得几多年前喇,好唔好食一件事啦,不过呢度比余揾返当年细细个时食嘅味道同感觉,食落都几香几松化,有点干同埋都真系几甜吓,不过呢个正正系以前细个食鸡蛋糕𠮶份感觉,都好有回味嘅价值。至于杏仁露,呢个就坚系好味!余身边有啲人系好怕杏仁露,觉得「好似有阵西药味」,不过呢度嘅杏仁露绝对无呢个问题,呢个杏仁露质感稀稠适中,口感都几滑,饮得出有一粒粒好幼细嘅杏仁粒,味道少少甜,清清哋咁唔会腻。令余嘅朋友感到有趣嘅除咗系呢度嘅怀旧环境同埋坚守传统口味、传统 menu 之外,就连食具都好有味道:呢只「万寿无彊」碗都够哂老气横秋喇啩?XD
鸡蛋糕
杏仁露

2011-07-09
$30 (其他)
鸡蛋糕
杏仁露