2019-01-07
圣诞过后第一日工,放工约埋拍档去食饭,佢话好耐无去过台湾,想食下台湾野,大家都谂起不如食台湾牛肉面! 咁就约喺尖沙咀金巴利道既地库铁牛等!估唔到个门口唔系咁大,落到嚟又别有洞天,楼底高,地方宽敞,台同台之间都阔落,餐厅都散发著一阵牛肉味,令人食指大动!餐厅用点心纸型式落单,选择种类都几多,有汤面,干伴面,便当,小食等,好多都好吸引落单过后我去左洗手间洗个手,出嚟已经有碗香喷喷,热辣辣既招牌红烧牛肉面已经放左喺度! 份量十足,大大碗! 面底烟韧有口感,汤底带点微辣,感觉上唔觉有太多味精!讲返重点既牛肉,牛肉看起来坚挺,吃起来柔嫩,牛味十足,酱味道非常入味,牛肉带点甜味!个汤饮下一啖,饮下又一啖,最后都俾我饮晒拍档就叫左个红烧牛筋腩干伴面,带点牛筋既牛肉佢话都几软稔,烟韧弹牙既面条加埋酸菜几开胃!佢话如果酸菜有得自己添就更理想除左面食外,我哋点会少得叫返d小食,首先有鱼酥皮蛋豆腐,香滑既豆腐同皮蛋配上口感爽脆既鱼酥片,比起平时食到既皮蛋豆腐多了一重鱼香味!另一小食就系我去台湾必食既逢甲盐酥鸡,薄薄既外皮炸得几香脆,外面带点椒盐既香味,鸡肉唔会炸到太干身! 几好食!最后一个小食系肉燥小茄子,
个汤饮下一啖,饮下又一啖,最后都俾我饮晒
最后一个小食系肉燥小茄子,茄子几嫩滑,重点系肉燥几入味,酱油香味十足,相信用嚟做鲁肉饭都会好好味!睇嚟下次要嚟食下便当
最后我哋当然都有叫到饮品,可以坐阵倾下计,我就叫左个芋香珍珠奶茶,芋香味十足,qq有咬口,甜度适中,唔错!
拍档就叫左个回甘味十足既冷泡乌龙,佢话茶味清新自然,比平时既乌龙茶更有茶香!
估唔到呢度既台湾美食,质素都唔错,下次想食台湾野,又多一个选择!