2014-02-08 2680 浏览
同朋友farewell, 提早用wtsapp订枱, 由于人数较多, 要先比$500订金。店主先将menu send左比我, 可以拣左野食先, 都几多dish系要预订。环境唔错,昏暗黄灯,几warm既土耳其feel。地方唔大, 当日除左我地9个,重有一枱6人同4人,已经坐满成间餐厅。如果唔book左先, 都几大机会冇位。餐前小食有印尼虾片,好厚,有D硬,味道唔错。牛油果奶昔:几fresh既牛油果香, 重有未打烂哂既牛油果,奶味有点过重,淡返少少可以令牛油果味更出。有椰糖提供(糖浆同个樽都系冻嫁, 好细心), 唔够甜可以自己落加多加多:有虾片,青瓜,蛋,薯仔同菜,食物好普通,精髓系加多加多汁,有D似沙嗲,比沙嗲甜D,有花生碎喺入面,好好食  巴东牛肉:招牌菜,老板娘介绍时话会好辣,可以配埋青瓜同蕃茄一齐食,如果真系顶唔顺可以比牛奶我地。又冇想像中咁好食同咁辣,个人觉得羊肉串个肉整得好D。同行朋友觉得有D筋,可以咬下,大赞好好食。免费任食白饭,可以叫 extra 加多加多汁,沙嗲汁同巴东汁送饭。唔知点解另上既巴东汁同牛肉个巴东汁唔同,辣左,浓左,送饭一流!!!香草乳酪鸡:相对其他菜式有点失

餐前小食有印尼虾片,好厚,有D硬,味道唔错。

香草乳酪鸡:相对其他菜式有点失色,味道唔错,但全部都系鸡肉粒,好碎,个汁似唔辣同有乳酩味既咖喱
 鸡肉/羊肉沙嗲:羊肉冇膻味,肉质好好,有咬口得黎唔un。沙嗲酱都好好食
 牛肉薯球:推介
 食唔到牛肉,薯仔好滑,唔知系咪落左粉,黏黏地,炸得好香
五香酥:炸腐皮卷包住猪肉碎,配酸酸地黑醋味既汁,还可以
 印尼粟米饼:粟米饼可以有几特别?以为会好普通,点知... 几好食㖞! 好多原粒粟米, 连埋粉浆炸,好脆,一D都唔油腻, 个粉有D似健康版煎蚝饼。

茄子薯仔:应该系成晚最唔好食既一道菜。极普通既茄子粒同切成片既薯仔,淋D茄汁同乳酪。茄汁味太出,抢哂乳酪味,变成茄汁点茄子同薯仔。
土耳其烤饼:好好食
 就咁食已经好香,同其他酱汁一齐食又系另一番风味。好食到叫多一份。每一块都好薄,份量偏细。
黄姜饭:要预订。$58一碗都几贵,份量好细。值得一试,D饭粒粒分明,好浓黄姜味,感觉好新鲜。
 梅尔辛红饭酿烤嫩鸡(要预订):推介!只鸡先原只上比我地影相
,之后再拎返入厨房切开。鸡肉好嫩好滑,连鸡胸都唔会嚡,而且好入味。可以加乳酪食,都几特别。饭同黄姜饭好唔同,腍D同湿D,另一种感觉,好好食,好惹味。美中不足系食到最后好咸。只鸡本来下面系沙律 (系咪所有土耳其沙律都落咁多调味料整到咁咸嫁呢?), 饭吸哂D汁搞到好咸。

见D野食全部都唔大份,我地9个人分,以为会唔够饱。食到依度已经好饱啦!但几饱都要试埋个甜品
本来店主介绍我地预订班兰香蕉蛋糕,我又对餐牌上既印尼鲜牛油千层蛋糕同其他甜品有点兴趣,结果决定唔订,到时先算。可惜当日冇土耳其米饭布甸,得芝士雪糕同牛油果雪糕,本来想试既罗望子都冇。下次都系要预订稳阵D。
芝士雪糕:第一次食芝士味。出乎意料地好食
 雪糕好滑,好浓芝士味!好似食紧new york cheese cake既雪糕版。

牛油果雪糕:都系咁滑,同芝士比清淡好多。唔系好食到牛油果味,反而奶味浓D,不过大家都话虽然冇牛油果味但好好食。有几粒都几大粒既牛油果系入面,真材实料。

最后买左盒土耳其软糖,开心果味一如店主推介唔系好甜,好多开心果粒。但玫瑰味太甜,实在不敢恭唯。

人手唔系好够,全店得3个人,有点慢,但服务态度好好,细心介绍唔同既菜式,为我地添左好多次白饭同酱汁。适合对食物有要求又想倾计既gathering。
2014-02-06
  • 巴东牛肉