2024-05-02
苏山鸡饭嘅海南鸡不嬲都系信心之选,今次我哋就要咗半只鸡餐嚟 share,随餐仲有附油饭同埋冬瓜鸡杂汤。海南鸡用咗油份较重嘅三黄鸡,奉上嘅时候已经去好骨🐣 鸡肉嫩滑有弹性,皮爽味鲜。最欣赏系佢唔带一点血丝,食得更安心~记得食嘅时候要点埋酱汁更添风味。油饭用咗香茅、南姜、鸡油等材料炒香,油香十足味道浓郁~加埋个冬瓜鸡杂汤完美配搭。Share 嚟食咁自然就有空间食多啲唔同款式🤣 我哋另外仲叫咗唔同嘅小食:新加坡白胡椒肉骨茶 (轻怡份量) 新加坡式嘅肉骨茶饮落会无咁重药材味,胡椒味会占更高比重,入口带有微微辣度🥵汤入面嘅排骨软嫩~细细碗够过瘾~酱油鸡脚浓浓嘅黑酱油香味,口味带甜。鸡脚唔会甩皮甩骨仲系弹性满满~麻辣玻璃鱿鱼通菜 鱿鱼质地弹牙,调味唔会好辣拌埋爽脆嘅通菜食惹味而不炝。饭后来点甜,试咗佢哋新嘅夏日甜品:咖吔油条配薄荷朱古力雪糕🍦 咖吔多就食得多,配油条真系第一次试~油条比平时嘅多士多咗一份松化嘅感觉,脆脆嘅口感加埋香甜不腻嘅咖央酱同埋清新薄荷雪糕,新奇有趣又几特别~开心果椰子奶昔🥥 椰子怪魔一嚟就睇中呢款!入口滑溜而且满满嘅椰子清香令到饮落无一般嘅奶昔咁滞,然后后劲会有更浓郁嘅果仁香
海南鸡用咗油份较重嘅三黄鸡,奉上嘅时候已经去好骨🐣 鸡肉嫩滑有弹性,皮爽味鲜。最欣赏系佢唔带一点血丝,食得更安心~记得食嘅时候要点埋酱汁更添风味。 油饭用咗香茅、南姜、鸡油等材料炒香,油香十足味道浓郁~加埋个冬瓜鸡杂汤完美配搭。 Share 嚟食咁自然就有空间食多啲唔同款式🤣 我哋另外仲叫咗唔同嘅小食:
新加坡白胡椒肉骨茶 (轻怡份量) 新加坡式嘅肉骨茶饮落会无咁重药材味,胡椒味会占更高比重,入口带有微微辣度🥵汤入面嘅排骨软嫩~细细碗够过瘾~ 酱油鸡脚浓浓嘅黑酱油香味,口味带甜。鸡脚唔会甩皮甩骨仲系弹性满满~ 麻辣玻璃鱿鱼通菜 鱿鱼质地弹牙,调味唔会好辣拌埋爽脆嘅通菜食惹味而不炝。 饭后来点甜,试咗佢哋新嘅夏日 甜品:咖吔油条配薄荷朱古力雪糕🍦 咖吔多就食得多,配油条真系第一次试~油条比平时嘅多士多咗一份松化嘅感觉, 脆脆嘅口感加埋香甜不腻嘅咖央酱同埋清新薄荷雪糕,新奇有趣又几特别~
开心果椰子奶昔🥥 椰子怪魔一嚟就睇中呢款!入口滑溜而且满满嘅椰子清香令到饮落无一般嘅奶昔咁滞,然后后劲会有更浓郁嘅果仁香~ 大满足的一餐~❤️