2019-02-06
今晚约左个朋友食饭,所以前几日已经做定功课,揾左间系尖沙咀食台湾面几唔错既餐厅。地理位置尚算方便系isquare附近,依间台式小店唔算大但装修都几特别雅致,我地大约7点左右去到,唔洗排队好快就可以入去。开放式既厨房可以睇到厨师煮野食嘅过程。入到去,我已经闻到好浓郁既牛肉汤既味道,佢地既牛肉面汤底熬超过30个钟,第一时间我就拣左个川味红烧牛肉面(68元),个人好钟意牛肉面既汤底,好浓郁。一碗面有3片牛肉,口感软腍,好惹味好味道!而我朋友就叫左阿宏葱油拌面(45元),味道岩岩好,唔会太油腻,不过食拌面之前记得要捞匀D葱油,等每一条面都沾上葱油更香口好味。另外我地仲叫左个卤水溏心蛋(16元)同豆干(18元) ,溏心蛋既卖相几靓, 少许咸香当中有带点甜味,可以一试。豆干卤得岩岩好不过就有点干,吾太推介。最后,叫左杯冬瓜茶(18元) 帮助消化,饮落清热又解渴!总括,我都几推荐大家黎试下依间台式餐厅,牛肉面值得一试,下次黎我会试下佢既卤肉饭!
川味红烧牛肉面
卤水流心蛋