2022-06-07 1146 浏览
今日喺土瓜湾睇完医生,呢头有好多餐厅,所以就决定喺度买埋嘢食先返屋企。其中北帝街转角位间「茶舍」门面几靓㖞,有小清新嘅感觉🌿。开头以为佢系装修靓啲嘅港式茶餐厅,但又唔系啵,佢系新派嘅西式冰室✨,提供嘅食物款式涵盖意粉、薄饼、牛角包、蛋包饭同焗饭等。如果想食镬气小菜或炒粉面就要稍移玉步啊🙈。冬阴功鸡肉披萨($68),原本对只售60几蚊嘅Pizza无咩期望,但出到嚟超有惊喜🍕😍。薄饼直径大约十吋,饼底薄脆得嚟又唔似饼干咁干噌噌,有啲质感。不过最令我欢喜嘅系馅料层,佢仲厚过块饼皮,劲足料!🧀芝士浓香,富有拉丝效果,另外仲有菠萝同火箭菜。冬阴功味亦系精华所在,辣度同酸味明显,绝对能刺激味蕾。鲜蚬白酒烟肉蒜香天使面($65),🍝天使面又系惹味之作,蒜香十足,即使无落酱汁,但面条仍然够晒油份,一啲都唔干身。幼身嘅天使面面质弹牙,比起普通意粉好食得多。配料方面,蚬就属正常水平啦,始终偏细只。除此之外,仲有好多烟肉🥓同杂菌🍄,基本上啖啖都食到𩠌。Pasta嘅质素不比正宗西餐厅逊色。南瓜野菌皇烤鸡意大利饭($62),🍚Risotto份量激多,佢用呢个圆兜装,仲要塞到劲满添!我略嫌意大利饭口感湿少少,但南
冬阴功鸡肉披萨
鲜蚬白酒烟肉蒜香天使面
南瓜野菌皇烤鸡意大利饭
南瓜野菌皇烤鸡意大利饭($62),🍚Risotto份量激多,佢用呢个圆兜装,仲要塞到劲满添!我略嫌意大利饭口感湿少少,但南瓜味唔错🎃,中间又落咗唔少香菇、萝卜同粟米粒,不过最估唔到竟然系有阵阵芫荽香。🐔鸡肉有好多件,肉质细滑。三样食物之中,佢算系较为淡味,但份量最多。
每个餐都包饮品,热饮唔使加钱🔥。我要咗热奶茶、热华田同热杏霜,味道上冇乜好形容。不过抵赞嘅系味道够浓郁,出手唔孤寒。
餐厅门口摆放咗个甜品柜;佢亦有卖冷泡茶同特调饮品🥤。题外话,店员们几有礼貌!
总括嚟讲,呢间餐厅带比我满满惊喜,食物出品有水准😋。开头谂住价钱平平哋,应该系港式西餐之流,点知系色香味俱全之作,而且份量又够多,其实三份餐都够四个人食。下次经过我都会再帮衬啊!
2022-05-13
外卖自取