2020-03-09 197 浏览
同朋友庆生,所以食餐好既日本菜😛😛我地一个想食刺食omakase, 一个想食铁板烧,所以一人叫个set, 满足两个愿望🥳🥳又可以一齐share😋先系前菜,沙律🥗同叫安艺紫渍既小食,希望我无写错😂😂大概听到厨师咁推介😏小菜都好开胃,好易下口😋😋跟住已经有好几款寿司🍣最记得系深海池鱼,上面加左啲绿茶盐,师傅话新鲜的一拍就会动L🤣果然有!刺身寿司新鲜不在话下,更重要既系,佢全部寿司既配料都好花心思,有啲配食用花,有啲鱼仔,有啲系柚子酱咁😳仲有个好惊喜既系吞拿鱼饭咁,加埋啲洋葱丝、芝麻同紫菜,好香口,几淡食完。😛吞拿鱼既肥美🥳配几淡饭中和返刚刚好🥺🥺好想食多几次啊!铁板烧方面,有铁板龙虾🦞,不但爽甜而且加左啲山椒调味,有少少微辣,但好过瘾!😋😋跟住有个铁板银雪鱼加炒蔬菜🥬本身唔太喜爱鱼既朋友都大赞银雪鱼好食😚😚好嫩滑,唔系冰左几多日平时屋企煮饭个只🤣🤣🤣到黎个铁板炒饭😍😍真心我人生中食过最好味既炒饭,佢系正到好爽口,油度岩岩好,食完配碗底都无油,呢个真心考厨师功夫😝😝仲有个私心推介既牛肉薄烧,夹蒜片(独子)同面包🥯,面包系用于吸走多余既油份,牛肉真系做到好薄,而烧到香脆,唔会干巴巴,又保留到啲

😝仲有个私心推介既牛肉薄烧,夹蒜片(独子)同面包🥯,面包系用于吸走多余既油份,牛肉真系做到好薄,而烧到香脆,唔会干巴巴,又保留到啲油份,所以刚刚好😉😉
仲有碗一虾两味既龙虾面豉汤,用左刚刚整铁板铁龙虾🦞壳黎煮,入哂味又唔似传统既面豉汤咁咸😜😜好想再饮!

跟住最后有爆多海胆既手卷!😍😍😍好正,
师傅仲成板拎出黎同我地介绍用左只北海道海胆,写上俄罗斯出,因为大家海域好近,所以有咁既独特之处😆😆真心长知识了!
海胆唔腥唔梅系基本,仲有块紫菜,都唔可以睇少!😂😂由于我去过间好出名既日本寿司连锁店食,发现佢既紫菜唔脆,但今次既超脆,师傅就话佢地用左「有明」紫菜,仲要将紫菜放系个箱度保存,先令佢地keep 住脆👍🏻👍🏻👍🏻师傅果然专业

最后点少得食埋个浓浓既抺茶雪糕先走😂😂😂为呢餐画上完美句号🥰🥰🥰呢间omakase少有又有刺身,又有铁板烧,真心大时大节对自己好啲要黎食啊 😋😋